15.10.2008

Kävin äänestämässä tietokoneella

Päätin tänään käydä ennakkoäänestämässä. Kaunaisissa oli postitoimistossa peräti kaksi kaistaa. Perinteinen äänestys ja koneellinen äänestys. No tottahan toki minun piti koneellista äänestystä testata.

Annoin henkilöllisyystodistukseni, virkailija näpytteli jotain koneelleen ja antoi minulle pankkikortin näköisen sirulla varustetun äänestyslätkän. Ja sitten särmin taakse äänestystietokoneelle. Lätkä sisään äänestyskoneen luukusta ja sitten painelit valitsemasi ehdokkaan numerot kosketusnäytöltä. Ja sitten hyväksy. Oli siinä vaihtoehtona tyhjäkin. Mutta mitään Aku Ankkaa ei voinut syöttää eikä piirtää "kirkkovenettä". Hyväksyttyäsi valintasi kone kuittasi sinun äänestäneen.

Sirukortti palautettiin äänestyskopin ulkopuolella olevaan pahvilaatikkoon uusiokäyttöä varten.

Hiukan liian helppoa. Muutama sekunti ja ohi. Ja voit vain luottaa.

Aikaisemmassa käsiäänestyksessä joka on toki valittavissa ainakin nyt vielä on jotenkin äänestys näkyvämpää. Kirjoitat numeron äänestyslippuun. Viet sen virkailijalle joka sen leimaa. Ja pudotat sen sinetöityyn uurnaan. Sinä näet itse mitä siinä tapahtuu ja kaikki prosessin vaiheet ovat sillä tavoin läpinäkyviä että jokainen voi omalta osaltaan valvoa että kaikki menee kuten pitää. Eikä mikään asia ole pelkän luottamuksen vallassa vaan aina on useita ihmisiä turvaamassa prosessin lainmukaisuuden.

Mietin sitäkin, että eihän nuo vaalivirkailijat voi itsekään havaita yhtään mitään. Hekin joutuvat vain luottamaan heidän eteensä työnnettyihin laitteisiin ja niiden sisälle leivottuihin ohjelmiin.

TV-uutisten mukaan Kauniaisissa olikin jo aamulla toinen koneista ollut toimimaton kun sen kello oli väärässä ajassa. Mutta oli se nopeasti saatu kuntoon.

Tarkistin vielä että saisiko muiden kuntien äänestäjät osallistua tähän ennakko-koneäänestykseen. Ei saanut. Ajattelin että olisi saaneet muutkin kokeilla. Vain niiden kolmen koekunnan (Karkkila, Kauniainen ja Vihti) äänestäjät saavat käyttää noita tietokoneäänestyslaitteita. Vieraspaikkakuntalaiset ennakkoäänestäjät olisivat saaneet äänestää vain manuaalisella rinnakkaislinjalla.

Ei oikein koneäänestäminen vakuuttanut minua. Etenkin kun en vieläkään ymmärrä mikä on se hyöty mitä me tästä äänestyksen koneellistamisesta saamme? Suuri se ei ainakaan ole. Suurimman hyödyn taitaa korjata potista ohjelmistot ja laitteet toimittava yritys.

3 kommenttia:

 1. No on se sentään hyvä, että oli mahdollisuus äänestää edes tyhjää. Sen varmaan teitkin, vaikka kerroit numeron naputtaneesi.

  Nimimerkki

  Soutaja

  VastaaPoista
 2. Soutajalle:

  En käsittääkseni ainakaan suoraan väittänyt itse nyt naputelleeni numeroita. Olin vain kertovinani miten se toimii.

  Mutta se vaalisalaisuus jos siihen nyt enää tietokoneaikakautena voi kokonaan edes luottaa.

  VastaaPoista