2.10.2008

Omituiset puhekoneet

Televisiota katselevat ovat varmaan törmänneet ainakin jokaiselta mainosrahoitteiselta kanavalta luppoaikoina tuleviin "tietokilpailuihin".

Ohjelma-aikoina tulevissa tietokilpailuissa mittelöidään jonkinlaisilla jonkun alueen tiedoilla. Joskus niitä on ihan kiva katsella ja kuunnella, mutta liikaa on liikaa niissäkin.

Mutta sitten nämä televisiosta taukoaikoina tulevat "tietokilpailut". Kirjoitan sitaatteihin tarkoituksella. Olen kirjoittanut noista tietokilpailujen irvikuvista jo aikaisemmin.

Mutta tässä eräänä päivänä havaitsin erään toisenkin yhtäläisyyden näissä rahastus-tietokilpailuissa. Siellä television kuvaruudussa heiluu edestakaisin hyvin levottoman oloisesti joko nuori mies tai nainen joka aivan konekivääritulituksen lailla hehkuttaa suustaan helppoon rahavoittoon houkuttelevia yksinkertaisia, lyhyitä ja suggestiivisia mainoslauseita. Soitat vain n 1 euron maksavaan maksulliseen numeroon niin saatat olla lähellä voittoa. Ja kun voittosummaa siinä "tietokilpailun" edetessä (=kun soittajien soittamat rahamäärät ovat lisääntyneet!) on kasvatettu saattaa joutua soittamaan vielä muutaman kerran jotta ehkä näissä tietokilpailuarpajaisissa voisi voittaa. Sillä todellisuudessa arpajaisistahan näissä on kyse eikä mistään aidosta tietokilpailusta.

Kovasti painotetaan miten soittajien pitäisi olla täysi-ikäisiä mutta ei sitä mitenkään voida varmistaa.

Pelit on rakennettu kohtuullisen arvostelukyvyttömille ihmisille, ehkä erityisesti arvostelukyvyttömille lapsille. Olen tavannut valitettavasti aikuisiakin joiden arvostelukyky ei ole riittänyt ja kuvittelevat itsensä kovin tietäviksi kun osaavat vastata tietokilpailun triviaaleihin kysymyksiin ja kuvittelevat siten jo olevansa kiinni useiden satojen eurojen kokoisen voiton nurkassa.

Eikö tätä laillista mutta minun mielestä huijausta saisi mitenkään loppumaan? Ja onko tällaiset rahankeruu-arpajaiset noin vain sallittuja? Ainakin meillä oli aikaisemmin tiukka arpajaislainsäädäntö. Onko sekin EU:n myötä kumottu?

Mutta se varsinainen kirjoitukseni aihe oli noiden juontajien keinotekoinen puhetyyli ja muut maneerit. Tulee ihan mieleen jotkut levottomat pikkulapset jotka eivät hetkeäkään pysy paikoillaan. Tai henkisesti sairaat. Onko tuollainen havaittu tehokkaaksi myyntikeinoksi vai rekrytoidaanko sinne jotain määrätyn tyyppisiä puhekoneita. Vai koulutetaanko näitä juontajia jossain tuollaiseen tyyliin. Aluksi kirjoitin 'sanavalmiita' mutta kun nuo fraasit sittenkin tuntuvat käsikirjoitetuilta ja ulkoa opituilta vältin ilmaisua.

Saa tuota roskaa minun puolestani tulla televisiosta miten paljon tahansa. Enkä minä näe tässä Kauhajoki-murhiinkaan yhteyksiä. Mutta silti käy sääliksi näitäkin rahapeliuhreja vaikka henkensä sijasta menettävätkin vain rahojaan.

1 kommentti:

  1. Ihan jumalattomasti sinne täytyy rahan tulvia, koska jo ohjelman lähettäminen maksaa paljon. Muistan jossain yhteydessä kuulleeni, että viidentoista minuutin koko maan kattava ohjelman lähettäminen kuluttaa energiaa yhden sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutuksen verran.

    VastaaPoista