19.10.2008

Sunnuntai-iltapäivän opetuselokuva

Tulipa sunnuntaina iltapäivällä mielenkiintoinen elokuva. Nimitän tässä sitä opetuselokuvaksi vaikka se ihan fiktiota onkin. Eli Oliver Stonen ohjaama Wall Street - rahan ja vallan katu. Mutta hyvin oli opettavainen.

Nyt kun koko länsimaailman pankkijärjestelmä on koukannut syvältä oli tuossa elokuvassa nähtävissä miten rahalla ja ahneudella tehdään rahaa. Olen viimeisen kuukauden aikana kuullut useamman kerrankin siteerattavan elokuvan toista päähahmoa Gordon Gekkoa, jota taitavasti näytteli Michael Douglas. Miten ahneus on terveen kapitalismin tärkeä rakennusaine ja kulmakivi. Jalostetaan yrityksiä kaikenlaisella keplottelulla. Usein näillä teoilla ei todella ole mitään tekemistä niiden yritysten ydinbisneksen kanssa. Vaan niiden arvoa ryhdytään nostamaan erilaisilla tempuilla ja sitten pilkotaan palasiksi ja myydään osina niin saadaan parempi ja nopeampi tuotto sijoituksille kuin jos odotettaisiin yrityksen tekevän sitä voittoa omalla ydinbisneksellään.

Islantilaiset keinottelija-sijoittajathan ilmeisesti yrittivät sitä meillä sekä Elisan että Finnairin kanssa mutta kumpikaan ei tainnut onnistua valtauspyrkimyksissään. Ja nythän se islantilaisten kupla puhkesikin.

Kirjoitan käyttäen ilmaisuja keplottelu ja keinottelu. Ihan laillista puuhaahan se on ja tarjolla on isoja voittoja ellei sitten isoja häviöitäkin.

Raimo Ilaskivi varoitti joskus aikoinaan menosta jossa pyöritellään vain erilaista keinottelukuplaa ja varsinainen lisäarvoa tuottava tuotanto onkin enää ihan sivuasia.

Ai niin. Aika hassua miten tuo käsite ja sana lisäarvo on tullut yritysmaailmaan vaikka se lienee alun perin Karl Marxilta ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti