2.10.2008

Onko tämä päivän henki?

En pidä kuulopuheiden levittämisestä mutta tämä on sen verran lähellä sydäntäni oleva aihe että kirjoitan siitä lyhyesti.

Eräs tutun tuttu on sairastunut syöpään. En tunne kovin tarkkaan hoitoennustetta mutta sytostaattihoitoja annetaan. Hoitava lääkäri pitää yllä niin myönteistä asennetta kuin mahdollista.

Nyt eräällä hoitojaksolla oli sairaalassa toinen lääkäri. Tämä lääkäri päästikin melkoisen sammakon hoidettavalle. Aivan sanatarkkaa lausahdusta ei ole käytettävissä todisteeksi. Mutta jos hetki sitten erittäin pirteälle, hyväkuntoiselle ja liikunnalliselle 70-vuotiaalle sanoo lääkäri päin naamaa jotain tyyliin "johan te olette riittävästi elänyt" niin kyllä asenne on shokeeraava.

Minkälainen on meidän lääkäriemme henkinen tai sivistyksellinen taso nykyään? Minkälaisen koulutuksen me annamme nykyään lääkäreille? Vai onko tämä riittävästi eläneiden tai tarpeettomien ihmisten nopeutettu poistaminen jo jotenkin meidän terveydenhuoltojärjestelmässä vakiintunut käytäntö? Kaikki näkee että keisarilla ei ole vaatteita mutta sitä ei saa avoimesti sanoa ääneen.

Vai onko tämäkin vain sivuvaikutus siitä, että Suomi on rikkaampi kuin koskaan ennen mutta olemme silti joka puolella aivan käsittämättömissä säästötalkoissa poisluettuina tietenkin julkishallinnon ja liike-elämän kerma (á la Lilius of Fortum et consortes ;). Onko muuten lukijani tietoisia näistä mittasuhteista? Fortumin johdon optiot olivat kaivelemieni tietojen mukaan suurusluokkaa noin 1/2 miljardia euroa. Kun jaatte summan kaikkien suomalaisten kesken niin siitä tulee 100 euroa kansalaista kohti. Eikä kyse ole kuin vain yhden ainoan yrityksen maksamista optioista? Miettikää vaikkapa miten monta terveyskeskuskäyntiä tai yksityislääkärillä tuolla rahalla olisi kustannettu?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti