12.4.2009

Eurooppalaisesta sananvapaudesta

Ruukinmatruuna viittasi tänään blogissaan ansiokkaaseen kirjoitukseen venäläisessä Pravdassa. Se käsitteli miten länsieurooppalaista sanavapautta rajoitetaan. Juttu löytyy englanninkielisenä tästä. Jos aihe kiinnostaa kannattaa lukea.

Ruukinmatruuna kirjoittaa Takkirauta-blogissaan muutenkin ainakin minua kiinnostavista aiheista mielenkiintoisesti ja hyvin tietävästi. Suosittelen seuraamista.

Itse asiassa kun hyvin samaan aikaan luin Osmo Soininvaaran blogia niin alkoi hiukan mietityttää, että Soininvaaralla on selvästi eräänlainen poliittisen korrektiuden muodostama sordiino blogissaan.

Ja sitten aloin muutenkin taas miettiä omankin blogini suodatusta. En minäkään kirjoita kaikesta mistä tekisi mieli. Kun nimimerkkini on aika "heikko" ja sen takaa pystyy minut helpohkosti tunnistamaankin niin en kirjoita lähipiiristäni tai työpaikastani ihan kaikkea. Vahvan nimimerkin suojasta sekin olisi helpommin mahdollista. Poliittinen korrektius ei kuitenkaan ole suodatuskriteerini.

Tästä tulikin hyvä aasinsilta. Aina välillä putkahtaa ehdotuksia että nettikirjoittelussa pitäisi nimimerkkienkäyttö kieltää jne. Tietenkin ehdotukset vielä tehdäänkin sananvapauden edistämisen ja suojelemisen nimissä. Mielestäni näitä hankkeita on syytä voimakkaasti vastustaa. Jos nimittäin tuollainen sensuuri pääsee vallalle siirtyy suojatumpi kirjoittaminen ulkomaille jonne sensuurimme ei ulottuisi. Tai sitten pitäisi ryhtyä Kiinan, Iranin, Saudi-Arabian yms maiden tyyliseen koko verkkoliikenteen "suodattamiseen". Meillähän tuota on jo hiukan aloitettukin lapsipornosuodatuksen nimissä. Ja sen laajentamista on harkittu uhkapeliaddiktien suojaamiseksi vaikka yleisesti arvellaankin suojelulla välillisesti pyrittävän Veikkauksen, Raha-automaattiyhdistyksen yms uhkapeliin liittyvän rahankeruuliiketoiminnan suojelemiseen.

5 kommenttia:

 1. Itse asiassa kun hyvin samaan aikaan luin Osmo Soininvaaran blogia niin alkoi hiukan mietityttää, että Soininvaaralla on selvästi eräänlainen poliittisen korrektiuden muodostama sordiino blogissaan.

  Tarkoittaen mitä...?

  VastaaPoista
 2. Valitettavasti Ruukinmatruunan blogissa on paljon asiavirheitä ja suorastaan vääriä tietoja. Eikä eukko suostu niitä korjaamaan vaikka asiasta kirjoittaa kommentin. Kommenttia ei vain ikinä julkaista eikä virheitä korjata. Ruukinmatruunalla on myös ikävä tapa tehdä lähinnä referaatteja toisten artikkeleista ja julkaista niitä ominaan. Se on epärehellistä paitsi itseä, myös muita kohtaan.

  VastaaPoista
 3. KT: minusta näytti että Ode esimerkiksi maahanmuuttaja-asiasta kirjoittaessaan yritti olla maahanmuuttokriittinen mutta samaan aikaa poliittisesti korrekti miellyttääkseen oman vihreän viiteryhmänsä maahanmuuttomyönteisiä.

  Anonyymille: ikävää jos Ruukinmatruuna on tuollainen. Mutta yritän harrastaa lähdekritiikkiä kaikkeen lukemaani.

  Toisaalta aika moni meistä referoi enemmän tai vähemmän toisia. Itse pyrin lähteeni mainitsemaan jos lainaus on selkeä ja oivallan itsekin lainanneeni.

  Jos Ruukinmatruuna kopioi hyviä juttuja niin sehän osoittaisi kuitenkin ainakin hyvää arvostelukykyä. Eri asia jos referoi huonojakin juttuja ;)

  Ikävää tietenkin jos hän niitä tarjoaa ominaan lähdettä mainitsematta.

  VastaaPoista
 4. Tuossa poliittisessa korrektiudessa PS:n Timo Soini on varsin taitava sananiekka. Puhe on nimittäin yleensä sopivan terävää ja tasapainottelee rajoilla taitavasti.

  Nimimerkkien kieltäminen on mielestäni turhaa, rajottavaa ja ennenkaikkea täydellistä ajanhukkaa. Mitä? Pitäisikö sitten jollekin nimimerkki-only -sivuille laittaa sakko vai kenties esiintyjälle? Loppupeleissä sellainen ei vain toimi; etenkin kun ottaa huomioon, että oikealla nimellä varustettu kirjotus tuo välittömästi lisää uskottavuutta (ja samalla tietenkin ennakkoasennetta:)

  Tästä päästinkin aasinsiltana tosiaan tuohon Veikkaus/RAY -juttuun (en muista kirjotettiinko siitä jo aikasemmin?) Eli halutaan kieltää ulkomaalaiset kun on näitä addikteja, mutta samaan hengenvetoon telkkarissa mainostetaan pelejä ja keskustellaan siitä miten RAY voisi avata suomalaisen nettipokerin...

  VastaaPoista