11.4.2009

Perheväkivalta kerettiläisestä näkökulmasta

En puolusta perheväkivaltaa. Tiedän sen monessa tapauksessa muodostavan erityisesti monelle naiselle melkoisen perhehelvetin. Mutta vastustan ongelman yksisilmäisen mustavalkoista käsittelyä jossa uhrina on aina vain nainen ja lapset ja syyllistettynä mies.

Käsitykseni mukaan pikkulasten äitien toimesta tapahtuvat pahoinpitelyt ovat lisääntyneet huomattavasti ja muodostavat merkittävän osan perheväkivallasta. Eli perheväkivaltaa ei ole pelkästään miesten tekemä väkivalta naisia kohtaan vaan myös naisten väkivalta lapsia kohtaan. Yleensä vahvempi kohtelee heikompaa väkivaltaisesti.

Sinänsä en ole tuon alueen asiantuntija. Mutta ymmärtäisin tuon heikompaan kohdistuvan väkivallan sekä miehillä että naisilla kumpuavan samoista lähteistä: syrjäytyneisyydestä ja päihteistä. Elämä ei vain ole hallinnassa.

Varsinaisen aiheen sain kun löysin amerikkalaisen selvityksen miten naisten kokeman perheväkivallan yhteiskunnalta saamaa suojaa aletaankin käyttää muihin tarkoitusperiin kuin mitä ne on tarkoitettu.

Tapahtuu meillä Suomessakin vastaavaa. Olen ymmärtänyt että jos eroavien puolisoiden suhde on tulehtunut niin oivallinen tapa pelata mies ulos lasten huoltajuudesta on vihjata lastensuojeluviranomaisille perheen pienten lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Kas kun lastensuojeluviranomaiset joutuvat tietenkin varmuuden vuoksi ensin ajattelemaan lapsen välitöntä suojelua vaikkei mitään riittävää näyttöä edes vielä olisikaan.

Olen joskus kauhulla miettinyt mitähän minulle olisi käynyt virkakoneiston jauhamisessa jos minusta tuollaisen vihjauksen joku olisi aikoinaan esittänyt. Kas kun lapsirakkaana olen halinut ja pussannut ja muutenkin hellinyt lapsiani heidän pienenä ollessaan. Onneksi puolisoni ovat fiksuina ymmärtäneet. Toisaalta tuo lasten hyväksikäyttöepäilyn käyttö puolison kiusaamiseksi on varmaan aika uutta. Lukemani perusteella minusta tuntuu että väärinkäyttömielessä tuo on lisääntynyt vasta viimeiset 10-15 vuotta.

Voi kun olisikin joku tehokas keino jolla voisi erottaa aiheettomat epäilyt aiheellisista. Ja sitten pitäisi vielä noista aiheettomista epäilystä voitava erottaa tapaukset joissa äiti on oikeasti ollut hyvässä uskossa niistä tapauksista joissa epäilyt on käynnistetty vain puolison kiusaamiseksi tai jonkun hyödyn saamiseksi. Ja tuollaisessa selvästi tahallisessa tapauksessa pitäisi kyetä rankaisemaan ettei sellainen yhtään tarpeettomasti lisääntyisi esimerkiksi minään avioeron kätevänä ja tehokkaana taisteluvälineenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti