19.4.2011

Eläkeläisten ahneus?

Tuollaista asenteellisuutta kuulen valitettavan usein miten nykyeläkeläiset ovat vain ahneita. Yleensä esittäjä on 25-40 vuotias ja syynä on tietenkin heidän hätänsä omista tulevista eläkkeistään. Ja ilmeisesti kuvitellaan että köyhät eläkeläiset nyt kuppaavat ahneuksissaan heidän tulevia heidän eläkevarojaan maksimoidakseen omat eläkkeensä. Unohdetaan kokonaan, että eläke-etuja on koko ajan huononnettu nykyisten. Minäkin jäin eläkkeelle 1.12.2010 ja laskelmieni mukaan eläkkeeni olisi alkuperäisten eläke-ehtojen perusteella useita satoja euroja korkeampi. Puhumattakaan näistä kaikista leikatuista indekseistä jotka pitkässä juoksussa koko ajan tulevat alentamaan eläkkeen ostovoimaa palkkatuloihin verratessaa.

Voi kun minäkin tietäisin mikä on koko totuus. Kun työeläkejärjestelmä perustettiin 1960-luvun alussa olin alle 20 vuotias, mutta jo silloin koin tärkeänä, että myös työsuhteissa saadaan sitten vuosikymmenien kuluttua kohtuulliset ansioon suhteutetut eläkkeet.

Minulle jäi silloin 1960-luvun alussa aivan selvä kuva että järjestelmä oli rahastoiva ja että niihin kerätty raha on meidän itsemme ansaitsemaa - sen maksatus vain on viivästettyä. Ja välivuosikymmeninä varat sijoitetaan poikimaan tuottoja esimerkiksi suomalaiseen teollisuuteen yms.

Missään ei silloin kerrottu ainakaan suurelle yleisölle että vain osa rahastoidaan
ja suurin osa eläkkeistä maksetaan samaan aikaan kerättävillä eläkemaksuilla.

Olen yrittänyt selvittää miten tuo rahastointiosuus on mahdollisesti vuosien varrella muuttunut mutta mitään selvää vastausta ei näytä löytyvän. Minusta tuntuu että tuon rahastoidun osuuden piti olla paljon suuremman mutta eläkevakuutusyhtiöt ovat tärvänneet rahoja milloin minkäkinlaisiin hankkeisiin. Kansa yhtiöiden ulkomaille hävinneet sijoitukset on yksi suuri erä, jonka muut eläkevakuutusyhtiöt ottivat 'vapaaehtoisesti' vastatakseen kun pelkona oli koko eläkejärjestelmän ja siis myös jättiläismäisten varojen siirtäminen valtion vastattavaksi.

Mutta kuppaajia on liikkellä eivätkä he ole mitään pieneläkeläisiä.

Viimeizten vuosien aikana on tapahtunut massiivinen eläkesäätiöiden purkaminen. Niiden vastattavana olleet eläkevakuutukset siirretäään eläkevakuutusyhtiöiden vastattavaksi ja samoin siirretään OSA eläkesäätiöiden rahastoidusta varallisuutta heille. Eläkesäätiöillä oli aika joustavat rahastointiperiaatteet joten ne saattoivat siirtää verovapaasti melkoisia rahoja noihin eläkesäätiöihin ja sitten lainata rahat takaisin "emo"-yritykselle. Eläkesäätiöthän saivat rahastoida 100% eläkkeisiin tarvittavat varat eikä vain jotain murto-osuutta kuten nyt työeläkevakuutusyhtiöt tekevät.

Näiden ylimääräissten varojen pitäisi kuulua VAIN vakuutetuille heidän eläkkeittensä maksamista varten - olihan niille vähennysoikeuskin verotuksessa.

Nyt näistä eläkevakuutuksista ja omaisuuseristä käydään kauppaa eläkesäätiöiden ja eläkevakuutusyhtiöiden kesken. Huhut kertovat että eläkevakuutusyhtiöt maksavat esimerkiksi eläkesäätiöiden omistamista kiinteistöistä kovia ylihintoja saadakseen nuo eläkevakuutukset hoitaakseen. Mitä muita kikkoja käytetään ei ole tiedossani mutta tavoitteena on kuitenkin purkaa eläkesäätiö ja siirtää sen ylimääräinen varallisuus "emo"-yritykselle - ei siis eläkevakuutettujen hyväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti