19.4.2011

Lisää tietoa eläkkeistä

Innostuin kaivelemaan lisää tietoja eläkejärjestelmästämme. Ja kyllähän se näyttää mielenkiintoiselta. Tässä linkki tietojen lähteelle.

Luvut ovat M€
V 2009 työeläkeyhtiöiden maksutulo oli
10 006,4 sen lisäksi ne saivat
5 646,3 sijoitustuottoja
15 652,7 yhteensä tulot

Kuluja oli
9 556,5 maksettuja eläkkeitä
379,9 kokonaisliikekulut
9 936,4 yhteensä kulut

Laskekaapa tuosta erotus. Ei näytä ollenkaan hassummalta jos istuu siellä eläkevakuutusyhtiössä kovapalkkaisessa toimessa. Toiselta asetelma näyttää eläkeläiseltä jolta on leikattu eläkeprosentteja ja indeksejä yms. Saa vielä nuorilta jatkuvasti kuulla omasta ahneudesta jne - minusta loukkaavaa. Kun katselen noita lukuja niin herää kysymys missähän ahneus oikein työeläkejärjestelmässä piileksiikään?

Muita eläkemuotoja en suuremmin tarkastellut enkä viitsi tähän laittaa maatalousyrittäjien vastaavia tilastoja. Maatalousyrittäjien maksetut eläkkeet ovat moninkertaiset maksutuloon verrattuna mutta erotus korvataankin valtion verovaroista. Näytti tuo subventio olevan jotain 0,5 miljardin euron luokkaa jos oikein luin tilastoja. Lukekaa ja hämmästelkää itse.

2 kommenttia:

  1. Hieman omituista vetää johtopäätöksiä yhden vuoden figureiden perusteella. Kannattaisi "möykätä" vasta, kun on todellista pohjaa perusteluille.

    VastaaPoista
  2. Ilja: On niitä tullut seurattua useammaltakin vuodelta. Viittaamani eläkerahastot kasvavat 3-5 miljardia/vuosi.

    Ainoastaan vuonna 2008 tuli taantuman johdosta isot arvonalennukset (6 miljardin luokkaa).

    Laitoin nuo yhden vuoden luvut vain esimerkiksi. Laittamastani linkista avautuu sivu josta löytyy viittaukset viiden perättäisen vuoden vuosikeromuksiin.

    VastaaPoista