8.6.2011

Onko joku uusi niuhotustrendi meneillään?

Olen hämmästynyt kun eri puolilta maailmaa kuuluu kummia myös muualta kuin Suomesta. Liukuvasta työajasta tuntuu tulleen yritysjohdolle kirosana ja erilaiset julkiset laitokset ja yksityiset yritykset ovat lopettamassa liukumien käytön. Sielläkin missä ei ole mitään ongelmia liukumien käytöstä niitä ollaan purkamassa.

Onkohan joku suuri kansainvälinen liikkenjohdon guru sanonut niistä jotakin kielteistä ja sitten trendikkäät yritysjohtajat apinoivat. Eikä sillä ole mitään väliä, että työntekijät arvostavat liukumien tuomaa valinnan ja järjestelyjen vapautta.

Muistan itse kun lapset olivat pieniä miten mukavaa oli kuin pystyi joustamaan lasten ehdoilla.

Kaikkiin työtehtäviin liukuma ei välttämättä sovi mutta se on sitten jo toinen juttu. Sellaisissa tehtävissä on muita mahdollisuuksia helpottaa työntekijän asemaa. Sitten on tietenkin yritysjohtajia, joiden mielestä työntekijöiden elämää ei tulekaan helpottaa vaan heistä pitää vain jatkuvasti puristaa lisää tehoa. Sitten kun uupuvat niin korvataan jonossa olevilla työkykyisillä ja -haluisilla. Tämä jälkimmäinenkin asenne on havaintojeni mukaan kovasti lisääntymässä.

Ei yritystasolla ketään tunnu kiinnostavan jaksavatko ihmiset vai uupuvatko he työkyvyttömiksi ja -haluttomiksi. Pois vain silmistä työttömyyskortistoon tai eläkkeelle ja kriteerinä ikä tai monet sairaslomat ja joskus myös pitkän kokemuksen myötä korkeaksi noussut palkka. Koulun penkiltä saa halvemmalla.

Itse olen eräällä tavalla ikionnellinen ettei minun tarvitse enää eläkkeellä tapella tuollaisten niuhottaja-johtajien kanssa. Ikävä kyllä minunkin uralleni sattui muutama sellainen työuran loppuvaiheessa kun "yli-ikäisenä" työn vaihtaminen ikäsyrjinnän vuoksi oli vaikeaa. Nuorempana olisin tuollaisten niuhottajien johtamista yrityksista hankkiutunut nopeasti eroon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti