15.6.2011

Merkkituote vuodelta 1463

Perheellemme on muotoutunut vuosikymmenien mittaan perinne. Se alkoi lukuisista isäni ja äitini Neuvostoliiton matkoista. Taisin itsekin olla sillä matkalla vielä mukana. Olimme jossain siihen aikaan suhteellisen laadukkaassa ravintolassa syömässä ja pöydässä oli jostain syystä Latviassa valmistettua kivikovaa, vihreää juustoa, joka oli tarkoitettu raastettavaksi. Söimme sillä kertaa ravintolassa perheemme herkkua pelmenejä ja ensimmäistä kertaa keksimme raastaa pelmenien, voisulan, smetanan ja paistetun sipulin päälle tuota voimakkaasti haisevaa juustoa.

Pelmeneistä olen kirjoittanut aikaisemmin joten ei niistä enempää tässä yhteydessä. Nyky-Venäjällä usein halpaa fast-food ruokaa jota myydään omissa kioskeissakin.

Ostimme tuota latvialaista vihreää juustoa tuliaisiksi aika monta kartiota (se on katkaistun kartion muotoinen) ja ne riittivät vuosikausia. Kas kun kovan ja kuivan juuston säilyvyys oli erinomainen. Mutta kuten niin usein kaikki hyvä loppuu aikanaan. Elämään jäi kaipuu ja legenda latvialaisesta vihreästä juustosta.

Neuvostoliitto hajosi eikä siellä viime vuosina ollut enää missään koko vihreää juustoa eikä kukaan sitä myöskään tuntunut tuntevan.

Mutta sitten amerikkalainen herkuttelija-vävypoikani löysi vaimonsa eli vanhimman tyttäreni puheiden perusteella juuston. Amerikassa juustoa myytiin nimellä Sap Sago mutta ei sitä sielläkään mistään lähikaupasta löytynyt. Vasta siitä päästiin salaisuuden jäljille.

Juusto on sveitsiläinen yrttijuusto joka Sveitsissä tunnetaan nimellä Schabziger. Ja sen ainoa valmistaja on Sveitsissä - kun mitään latvialaista ei enää löytynyt mistään.

Miniäni sisko sattui asumaan Sveitsissä ja kävi usein Suomessa. Häneltä saimme ensimmäiset erät koko suvulle ja siitä lähtien meillä on säänöllisesti ollut vihreää juustoa. Pidempiaikainen säilytys on tapahtunut pakasteena.

Schabziger sopii myös pastan päälle raastettavaksi. Jos olet ennakkoluuloton ja pidät voimakkaasta 'jalkahien' hajuisesta herkusta niin suosittelen.

Mistään juustokaupasta ei kyseistä juustoa tunnu saavan Suomesta. Kauppatorin kauppahallin erikoisjuustojen kauppias tunsi tuotteen. Kertoi ettei ole vuosiiin pitänyt valikoimissa kun ei ole kysyntää. Eikä pienten erien maahantuonti ollut kannattavaa. Muualla ei ole kukaan edes erikoiskaupoissa tiennyt koko juustosta.

Onneksi valmistaja Sveitsissä myy parhaiten lämpimässäkin säilyvää versiota postimyynnissä. Minimiannos on kuusi 100 gr painoista (katkaistua) kartiota á 3 Sveitsin frangia. En ole tilannut kun olemme saaneet tuotetta kuriiripostina joko Sveitsistä tai Hollannista.

Schabziger juuston historia on noin 1000-vuotinen. Siitä tuli kuitenkin merkkituote vasta vuonna 1463 - Sveitsin ensimmäinen brändi. Valmistajat velvoitettiin silloin tekemään tuote laatustandardien mukaisesti ja leimaamaan valmis tuote alkuperämerkinnällä. Nyttemmin valmistajia on enää yksi. Sivut löytyvät saksaksi, englanniksi ja ranskaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti