13.6.2008

Irlannin kansanäänestys

Olen hiukan huvittuneena seuraillut johtavien poliitikkojen käsityksiä miten irlantilaiset kansana äänestivät "väärin" Lissabonin sopimuksesta.

Mutta viis demokratiasta. Kyllä nämä eliittijohtajat keinot keksivät.

Mutta hyvä että aina välillä saavat muistutuksen valtansa rajoista aina silloin tällöin. Suomessahan me olemme liekanaurussa kiltisti määkiviä lampaita.

2 kommenttia:

  1. Mikä tuossa EU:ssa niin paljon ihmisiä tympii? Itse pidän eurooppalaisia poliitikkoja parempina kuin suomalaisia. Euroopan tiivistyminen olisi varmasti tapahtunut tietoteknisen kehityksen myötä johonkin asti itsestään, mutta silti poliittinen tahtotila Euroopan rauhoittmiseksi on ollut kova ja mielestäni ansaitsee arvostuksen. Toisenlaisia tahtotilojakin oli aina 1990-luvun alkuun asti, kunnes kansandemokratiat kaatuivat. Nytkin Kiina ja Taiwan vasta aloittelevat rauhanomaista yhdessäoloa, vaikka maantieteellisillä perusteilla olisi voinut veikata, että maat pysyvät naapureina melko pitkään, eikä kiukuttelulla mitään pysyvää voi saavuttaa.

    Eli lyhyesti, mikä tuossa EU:ssa Isoisä-Igoria oikein nyppii?

    VastaaPoista
  2. Ei minua se EU sinänsä nypi.

    Uskon laajaan kansainväliseen yhteistyöhön ja yhteisöllisyyteen sekä kansainvälisyyteenkin yleensä. Uskon myös demokratiaan.

    Minua vain nyppii se tapa jolla päätöksiä tehdään sekä EU:n sisällä että jäsenmaissa mm EU asioita koskien.

    En ole tainnut koskaan täällä blogissani kirjoittaa näkemystäni EU:n demokratiasta.

    EU:n demokratiahan on kaukana klassisesta demokratian perustana pidetystä Montesquieun vallan kolmijako-opista.

    EU:n parlamentti on käytännössä pitkään ollut neuvoa antava elin. Sille viime vuosina hiukan annettu lisävaltakaan ei ole vielä toteuttanut Montesquieun oppeja.

    Ts EU:ssa toimeenpanovalta eli komissio pitkälti omistaa myös lainsäädäntövallan. Ja kun vielä ottaa huomioon, että EU:n direktiivit ohittavat sitovuudessa meidän kansallisen laindsäädäntömme niin siitäkin vedän loogisen johtopäätöksen että meidän lainsäädäntövaltamme on luovutettu EU:n muun maalaisille epädemokraattisesti valituille virkamiehille.

    Ja kun lueskelee juttuja mitä kaikkea vanhan Neuvostoliiton nomenklaturan tyylisiä erivapauksia on luotu esimerkiksi Suomeen asettuneen kemikaliviraston henkilökunnalle niin alkaa tympeyden lisäksi minuakin hiukan vaivata perisuomalainen kansantauti eli kateus. Vaikka harvoin myönnän tuota kansantautia potevani.

    VastaaPoista