18.4.2009

Keisarille uudet vaatteet

Vaikka työskentelen IT-alalla en kovin usein kommentoi alan tapahtumia. Mutta nyt luin uutisen jota oli ihan pakko kommentoida. Ja kun sitä taitavasti syydettiin joka mediasta niin sitä suuremmalla syyllä.

Luin ja kuulin yllättyneenä eilen uudesta Finnet-liiton hankkeesta
"Finnet valmistelee suurhanketta – mukana Tekes ja merkittävät järjestelmätoimittajat".

Ja tiedote on hienosti vielä ruotsiksi ja englanniksi.

Lankapuhelinyhtiöillähän menee huonosti kun ihmiset ovat siirtyneet kännyköihin. Koko hanke palvelisi puhelinyhtiöitä.

Huhuh. Finnet-liiton puheenjohtajana on tunnettu, ainakin mediassa IT-alan guruna pidetty Risto Linturi. Hän on osoittautunut erittäin taitavaksi markkinoijaksi joka saa helposti hankkeilleen ilmaista media-avaruuttakin ja ilmeisesti rahoitustakin. Hänen aikaisempia hankkeitaan on ollut mm Amerikassa kehitetty lentävä auto ja Microsoftin Bill Gatesilta kopioitu idea rakentaa Suomeenkin ns älytalo. Se talo taidettiin rakentaa Risto Linturille Elisa nimisen puhelinyhtiön rahoilla.

Mm Linturin perustama koulutusyhtiö oli kuitenkin menestys ja käsitykseni mukaan hän sitten teki sen myynnillä itselleen hyvän tilin.

Mitä hyötyä tämä jättiläishanke tarjoaisi kuluttajalle? Tuskin mitään.

Tiedotteessa luetellaan erilaisia näennäishyötyjä: "Käyttäjä saa tarvitessaan vaikkapa satakertaisen tehon nykyiseen verrattuna. Kaikki paikalliset sovellukset ovat välittömässä yhteydessä toisiinsa."

Niin saa nykyisinkin. Mitä enemmän maksat sitä enemmän saat tehoa. On se niin yksinkertaista. Ja kyllä ne sovellusohjelmat jo nyt kun samassa tietokoneessa pyörivät "ovat välittömässä yhteydessä toisiinsa".

Lisää hehkutusta: "supertietokoneensa, johon uuden sukupolven sovellukset mahtuvat"

Heheh. Aivan kuin jokainen käyttäjä saisi käyttöönsä oman supertietokoneen edullisesti. Ei saa. Sen ison supertietokoneen teho jaettaisiin sadoille ellei sitten tuhansille käyttäjille. Ja mitä isompaa vuokraa maksaisit sitä enemmän saisit tehoa ihan kuten nytkin. Kyllä eroa on nykyäänkin 300 euroa ja 2500 euroa maksavalla tietokoneella.

Näitä hyödyistä

"varmuuskopiointi, laitehuolto, virusturva kuin käyttöjärjestelmäpäivitykset hoituvat ammattimaisesti. Käyttäjä näkee omat sovelluksensa ja oman työpöytänsä vaikka vaihtaisi päätelaitetta. Mobiili- ja etäkäytössä yhteys omaan työpöytään voidaan hoitaa helposti ja turvallisesti. Lisäksi käyttäjä voi vaihtaa käyttöjärjestelmää tai laajentaa muistia helposti."


vain osa todella voidaan toteuttaa.

Varmuuskopiointi on yksityisihmisillä huonosti hoidettu vaikka tarkoitukseen on olemassa nykyään käteviä laitteita.

Virusturvaan saa nykyäänkin ostettua ohjelmia ellei tyydy peräti maksuttomiin tai osta sitä nykyisiltä Internet operaattoriltaan palveluna ja maksa niistä muutaman euroa kuukaudessa.

Erilaiset päivitykset hoituvat nykyään lähes automaattisesti eikä käyttäjän kovin paljon niistä tarvitse itse huolehtia. Ja tuota automaattisuutta kehitetään koko ajan isojen toimijoiden toimesta.

Laitehuolto jää toki pois käyttäjältä mutta kuinka paljon sitä oikeasti tänä päivänä tarvitsee ja sitä palvelua kyllä löytyy - ei tosin ilmaiseksi. Mutta ei sitä Finnet-liiton yrityksetkään ilmaiseksi hoida vaan se sisältyy kuukausilaskutukseen.

Käyttöjärjestelmän vaihtaminen on kyllä ihan älytön mainita jonain etuna. Kas kun ei noita vaihtoehtoja kovin paljoa ole. Käytännössä Windows ja Linux. Molempia tosin sitten löytyy eri versioina ja eri kielisinä mutta en oikein ymmärrä kuka niitä kovasti haluaisi vaihdella.

Muistin lisääminen on vähän samanlainen juttu - saahan nykyisiin tietokoneisiinkin lisää muistia kun kävelee kauppaan. Se että jossain tällaisessa suunnitelmassa sitä muistia saa tilata palvelun tarjoajalta ei välttämättä tee siitä kätevämpää - erityisesti kun muistia asennetaan tuoliaseen virtuaalitietokoneeseen lisää niin se muistikin olisi samanlaista virtuaalista muistia. Saisit vain korotettua kuukausivuokraa vastaan hiukan suuremman osan jaetusta kapasiteetista.

Ja noista mobiilikäytön eduista hehkutus edellyttäisi kuitenkin että sinulla olisi joku laite (puhelin tai kannettava tietokone) jolla sen yhteyden sieltä matkalta ottaisit. Tuskin sitä tyhmää päätettä mukana kannettaisiin ellei sitten koko ajatus ole että se tyhmä pääte olisikin noita tämän päivän halpoja pikku tietokoneita..

Ja mitä tuollainen palvelu maksaisi?

Se tyhmä pääte joka olisi siellä käyttäjällä kotona olisi todennäköisesti tuollainen halpa tänään muutaman sadan euron hintainen perustietokone josta riisuttaisiin pois kaikki tuollaisessa ratkaisussa turhanpäiväinen. Ja se saataisiin sillä tavoin sekä helpoksi käyttää että toimintavarmaksi.

Mitä sen sijaan hävittäisiin? Tärkein asia jonka kuluttaja häviää (aluksi kirjoitin konditionaalissa "häviäisi" kunnes muutin sanamuodon) on hintakilpailu. Kun ostat koko palvelun yhdestä paikasta olet siihen sidottu. Kaikki tiedostosi ja valokuvasi ja elokuvasi olisivat siellä jossain operaattorin kiintolevyllä hyvässä tallessa. Ja vaihtaminen kilpailevalle, ehkä halvemmalle operaattorille olisi käytännössä hyvin vaikeaa. Paljon, paljon vaikeampaa kuin nykyisin matkapuhelinoperaattorin vaihtaminen - kun nykyään saa sentään numeron vietyä mukanaan.

Eli sinusta olisi tullut paikallisen puhelinoperaattorin lypsylehmä tai kuka se toimija nyt olisikaan. Nykyään voit aika helposti vaihtaa Internet operaattoriasi.

Lisäksi sinun virtuaalisen tietokoneesi kapasiteetti ja teho olisi vain virtuaalista. Saat osuuden jostain yhteisistä resursseista mutta kuinka paljon oikeasti saat on kiinni operaattorisi ylläpitämästä laadusta ja tavallaan hyväntahtoisuudesta. Jos operaattori haluaa tehdä hyvää tulosta se myy sille supertietokoneelle enemmän käyttäjä kuin joku toinen joka kiinnittää huomiota laatuun ja palvelutasoon. Ja eri operaattoreilla saattaa olla erilaisia asiakkaita. Itse olen huomannut kotilinjoillani selvää hidastumista aina samoihin aikoihin vuorokaudesta. Mutta kun tekstinkäsittelyni yms sovellukseni pyörivät omassa koneessa niin muiden aiheuttama käyttö tai kuormitus ei vaikuta muuhun kun Internet yhteyksieni nopeuteen. Noissa supertietokoneissa kaikki on jaettua.

Lainaan vielä tiedotteesta: "Hankkeen investoinnit ylittänevät seuraavan kymmenen vuoden aikana miljardi euroa." Huhuh - ei näytä päätä huimaavan. Jakakaa se koko kansalle niin hanke maksaisi 200 euroa/kansalainen! Jos taas jaetaan kustannus aktiiviväestön kesken niin se on paljon, paljon enemmän henkeä kohti.

Järkyttävää.

Kun samalla luin Finnet-liiton muita uutisia nettisivuilta niin havaitsin että Finnet-liiton piirissä on kokemusta jonkun Paavolan kaupunginosayhdistyksen Surffinetistä. Kyllä minusta suutarin kannattaisi pysyä lestissä. Eihän näitä Finnet-liiton jäsenpuhelinyhtiöitä muuhun tarvittaisikaan kun laskuttamaan koska kaikki tuotanto hoidettaisiin muiden toimesta.

Mukana olevien isojen kansainvälisten toimijoiden taustalla toimivia tukitoimintoja hoidettaisiin varmaan niitäkin sitten suurimmalta osalta vielä jostain halvan työvoiman maista, jos ei EU:n sisällä halpatyövoimamaista (pääasiassa ex-itä-Euroopan maita) niin sitten vaikka jostain Intiasta käsin.

Se että hankkeessa on mukana "kaikki merkittävät järjestelmätoimittajat" ei todista yhtään mitään hankeen järkevyydestä kuluttajan näkökulmasta. Jos siellä on pahin kilpailija mukana on parasta että sinäkin olet ainakin varmuuden vuoksi jos siinä jotain hyviä kauppoja aukeaisi. Ja sitten joudut hankkeessa mukana olevana antamaan vielä ympäripyöreitä ja myönteisiä lausuntoja vaikka mitenkä ajattelisit minun lailla että kyse on vain "keisarin uusista näkymättömistä vaatteista". Ja Finnet-liitto osaa taitavasti noilla vaikuttavan näköisillä testimoniaaleilla todistella miten hienosta hankkeesta on kysymys.

Ethän sinä mukana olijana voisikaan avoimesti kritisoida muita mukana olijoita. Ja jos taas jättäytyisit pois voisit menettää hyviä kauppoja jos tuo järjettömyys sittenkin toteutuisi.

Pitääpi seurata paljonko ja mihin tuota Tekesin yhteiskunnallista verorahaa syydetään.

4 kommenttia:

  1. Hyviä ja ajatuksia herättäviä kommentteja. Tarkennus kuitenkin tuohon Surffinet-kerhoon: "Paavolan kaupunginosayhdistys on tehnyt yhteistyösopimuksen Forssan Seudun Puhelin Oy:n
    (FSP) kanssa. FSP tarjoaa Surffinet- kerholle nopeat tietoliikenneyhteydet ja langattoman verkon
    kerhotilaan. Yhteistyö kerhon kanssa tuo meille mahdollisuuden lisätä vuorovaikutusta
    asiakkaittemme kanssa mm uusien palvelujen kehittämisessä, kertoo toimitusjohtaja Jyri Pouttu
    Forssan Seudun Puhelin Oy:stä."

    VastaaPoista
  2. Tarkoitukseni ei ollut mitenkään vähätellä kaupunginosayhdistyksen Surffinettiä. Tarkoitin hankkeiden suuruusluokkaa. Ne ovat aika eri maailmoista.

    VastaaPoista
  3. Toimintaa laidasta laitaan...

    VastaaPoista
  4. Anonyymi on ottanut positiivisen lähestymistavan.

    Voi sen tietenkin ajatella positiivisesti noinkin. Laidasta laitaan, isoja ja pieniä hankkeita.

    VastaaPoista