17.7.2009

Mitä on "työtä tekevä pääoma"?

Lueskelin tuoreessa Suomen Kuvalehdessä nro 29/2009 Teknillisen korkeakoulun (tuotantotalouden) professori Lillrankin kirjoitusta. Sieltä löytyy useasta kohdasta käsite "työtä tekevä pääoma". No sen nyt jotenkin voin vielä hyvällä mielikuvituksella kuvitella kun se on yksi tuotannontekijä. Sitten on hiukan jo makuasia tekeekö se työtä ihmisten tavoin? Mutta tekeehän robottikin työtä niin miksei sitten pääoma.

Muutamat lauseet kirjoituksessa oli sellaista buzzword-sekamelskaa etten siitä saanut mitään tolkkua mitä siinä tarkoitettiin. Kas kun tuolla ilmaisulla buzzword ei ole oikein hyvää suomalaista vastinetta. Sanakirjasta löysin vain ilmaisut muotisana ja kapulakielinen sana. Englanninkielisessä Wikipediassa oli mielestäni kattavampi kuvaus.

Sitten kuin piste ii:n päällä oli seuraava lause: "Työtä tekevän pääoman arvojen mukaan ongelmiin vastataan innovaatioilla, luodaan ympäristöystävällistä liiketoimintaa." Siis tuolla pääomalla on omia arvojakin? Minä olen aina luullut että arvoja on ihmisillä, siis noita pääomia omistavilla ja niiden käytöstä päättävillä ihmisillä, mutta että sillä elottomalla pääomalla olisi jopa omia arvoja niin se tuntuu aika erikoiselta. Tunteekohan se pääoma moraalista omantunnontuskaa jos se työskentelee vastoin arvojaan. Ja lisäksi pääoman omistajillakin voi olla erilaisia arvoja. Tuntuu ettei sellaiset asiat ole professorille tullut mieleenkään käsitesekamelskassa..

Kirjoituksen otsikko oli toki ihan asiallinen: "Arvokeskustelun paikka". Mutta sen lisätäsmennys haiskahti jo hiukan: "Miten työtä tekevän pääoman pitäisi jakaa ansionsa niiden kanssa, jotka eivät osallistu tuotantoon?" Voi voi - se pääoma joutuu omat ansionsa jakamaan (minä luulin että ne ansiot ovat niiden omistajien!) jakamaan tuotantoon osallistumattomien kanssa. Kauheaa. Mutta sellaistahan se on nykyaikaisissa länsimaissa ollut pitkään. Taisi jo Henry Ford aikoinaan ymmärtää että pitää maksaa työläisille asiallista palkkaa että heillä olisi varaa ostaa niitä hänen tehtaansa tuottamia autoja.

Ehkä professori Lillrank jotenkin haluaisi palata almujenjakoyhteiskuntaan, jossa työtätekevä pääoma sitten päättäisi mikä on sen (siis sen pääoman!) mielestä riittävä jako yhteiskunnan "loisille". Loogisesti voisi tietenkin saivarrella että jos se pääoma osallistuu itsenäisesti tuotantoon niin pääoman omistajatkin ovat tavallaan samanlaisia tuotantoon osallistumattomia.

Minulla oli kerran eräs oikein fiksu professori esimiehenäni ja muistan miten me hänen kanssaan kävimme hedelmällisiä keskusteluja professorien ylenmääräisestä arvostuksesta Suomessa. Häntä huvitti kun totesin, että professorihan on Suomessa kaiken viisauden haltija myös muilla kuin omalla alallaan eli eräänlainen kaikkien alojen asiantuntija (engl. Jack of All Trades). En halua vähätellä. Minulla on lähipiirissänikin muutama professori. Erittäin sivistyneitä, huippulahjakkaita ja älykkäitä moniosaajia. Tieteellisellä lähestymistavalla he usein osaavat käsitellä myös oman tieteenalansa ulkopuolisia asioitakin monia rivikansalaisia paremmin vaikkei heillä itse substanssista sen suurempaa tietoa olisikaan kuin kenellä tahansa fiksulla ja älykkäällä hyvän yleissivistyksen omaavalla ihmisellä.

Muistaakseni olen ihmetellyt professori Lillrankin mielipiteitä muuallakin. Taisi olla Matti Lintulahden blogissa eräässä kommentissa. Taisi olla joku kirjoitus jossa hän puolusteli HUS:sin jotenkin tahmonutta skandaalinkäryistä uudelleen organisointia. Tosin siinähän oli ehkä enemmän omalla alueellaan tuotantotaloudessa mutta ei ehkä sittenkään ihan puolueettomana tai riippumattomana asiantuntijana kun taisi istua HUS:sin hallituksessa organisaatiomuutosten aikana jos oikein muistan. Muistaakseni hiukan aikaisemmin samoista asioista oli kirjoittanut Länsiväylä lehdessä Jorvin sairaalan eläkkeelle jäänyt hallintojohtaja Heikki Böök. Voi vain arvailla kummalla oli enemmän kokemusta tai näkemystä asioista. Eläkkeelle jääneenä Böökillä ei ainakaan olisi pitänyt enää olla ns omaa lehmää ojassa. Harmi että en säilyttänyt Böökin loistavaa ja terävää kirjoitusta.

1 kommentti:

  1. "Pisteenä ii:n päälle..."

    Minä ihmettelin viime viikolla ohi ajaessani, että miksi Ii on Ii eikä pelkästään I.

    VastaaPoista