19.7.2009

Luonnollista ahneutta?

Vihreiden varapuheenjohtaja Jyrki Kasvi valittaa palkkatasoaan kansanedustajana MTV3:n haastattelussa eilen. Pääsin jutun jäljille Jorma Uskin blogista, jota säännöllisesti seuraan.

Paljastavaa jutussa olikin lause "Kyllä minä ainakin haluaisin lisää palkkaa." jos se nyt oikeasti hänen suustaan oli lähtenyt. No voi sun. Niin minäkin haluaisin lisää palkkaa ja parempaa eläkettäkin. Kuka meistä ei haluaisi?

Löysin jonkun vanhan veroäyriluettelon v 2006 ja siellä Jyrki Kasvia oli verotettu 71000 äyristä. Ja pitää muistaa että kun kyse on kansanedustajasta hän on saanut verotonta kulukorvausta yli 10000 sen päälle. Verottomana se vastaa meillä tavallisilla kansalaisilla n 20000 euron bruttotuloja. lltalehden julkaisemassa v 2007 veroäyriluettelossa ei löydy Kasvia joten hänen vuosiansionsa on jäänyt julkaisurajan 150'000 äyriä alle.

Mielenkiintoinen uutinen oli tuossa vähän aikaa sitten lööpeissä miten Jyrki Kasvi oli tammi-kesäkuussa tänä vuonna käyttänyt eduskunnan kustantamia taksiseteleitä 5600 euron arvosta. Vuositasolla n 11000 euroa ja meidän tavallisten kansalaisten pitäisi ansaita n 22000 euroa voidaksemme maksaa tuollaiset lystit. Eikä pidä unohtaa kansanedustajien muhkeita eläke-etujakaan. Kasvihan voi tämän kansanedustajakauden jälkeen jo siirtyä ns sopeutumiseläkkeellekin.

Mutta tuo haastattelu paljastaakin minkälaisia haavevisioita Kasvilla on: "- Soulin parlamenttitalon piha oli täynnä mustia autoja. Kysyin miksi, ja minulle selitettiin, että jokaisella kansanedustajalla on oma virka-auto, Kasvi sanoo." Eli hän kaipaisi ilmeisesti itselleen autonkuljettajan. Kasvissahan on selvää ministeriaineista mustan virka-auton takapenkillä istujaksi. Miksei Kasvista tehty ministeriä Sinnemäen sijasta?

Kasvin argumentit ovat iänikuiset: kun muualla on tarjolla parempia palkkoja ei pätevä aines hakeudu kansanedustajiksi. Miksi hän sitten on hakeutunut kansanedustajaksi vai eikö hän olekaan pätevää ainesta? Ja korkeammilla palkoilla vastustaisimme hänen käsityksensä mukaan paremmin korruptiota. Höpö löpö. Ruokahalu ja ahneus kasvaa tuollaisilla tyypeillä syödessä ellei jopa meillä muillakin. AIka raadollisiahan me ihmiset olemme.

Palkkatilastot ovat mielenkiintoisia. Kirjoitin jonkin aikaa sitten minkä suuruinen on suomalainen mediaanitulo. Sehän on niinkin alhainen kuin noin 18000 euroa vuodessa. Toinen mielenkiintoinen palkkatilastoihin liittyvä tieto on ylin tai alin desiili:

"Ylin desiilipalkka tarkoittaa palkkaa, jota vähemmän ansaitsee 90 prosenttia palkansaajista ja alin desiilipalkka palkkaa, jota vähemmän ansaitsee 10 prosenttia palkansaajista. Mediaanipalkka tarkoittaa palkkaa, jota vähemmän tai
enemmän ansaitsee tasan puolet palkansaajista. Esimerkiksi palvelualojen toimihenkilöiden ja työntekijöiden ylin desiilipalkka oli vuoden 2008 lokakuussa 3 416 euroa ja alin desiilipalkka 1 722 euroa kuukaudessa"


Mielenkiintoinen oli Tutkivien journalistien yhdistyksen sivulla ollut kirjoitus tulonjakoasioista.

En nyt tähän hätään löydä tuoreita palkkatilastoja josta löytyisi tuo nykyisen ansiotason ylädesiili. Veikkaan kuitenkin että kansanedustaja, tekniikan tohtori Jyrki Kasvin (Vihreä) nykyiset vuosiansiot kuuluvat tuohon ylimpään desiiliin eli hänen ansiotasoonsa yltää vain 10% suomalaisista. Eli hän kuuluu aika harvojen ja valittujen joukkoon jo nyt. Ja kyllä tuollaisella palkkatasolla tulee toimeen pääkaupunkiseudullakin ihan hyvin.

Ehkä Kasvi on sokeutunut tai vähintäänkin tullut huononäköiseksi istuessaan Arkadianmäellä. Ei olisi ensimmäinen. Siellä vallan kamareissa hämärtyy käsitys todellisuudesta. Jopa vihreissäkin. Kirjoitin näistä muissa puolueissa aloittaneista ja sitten vihreisiin loikanneista blogissani jutun loppupuolen rönsyissä kun en osaa aina pysyä asiassa. Jyrki Kasvihan aloitteli poliittisen uransa nuorsuomalaisissa.

Kasvi lienee kadehtinut vanhan puoluetoverin, nuorsuomalaisen tohtoriskollegan Risto E.J. Penttilän muhkeita ansioita EVA:n johtajana (en tiedä tarkkaan eli on olettamus ainoastaan mutta yleensä EVA on maksanut johtajilleen aika muhkeita palkkoja) ja homma tullut ehkä ärsyttävästi esiin kun molemmat herrat olivat kilpailevina ehdokkaina eurovaaleissa.

Miksei Kasvikin ole hakeutunut parempipalkkaisiin hommiin jos ansiot eivät ole hänestä tehtävään nähden riittävän suuret?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti