19.7.2009

Uskotko sinä vielä satuihin?

Kun seuraan tätä vaalirahoituskalabaliikkia alkaa tämä yhä enemmän tuntua suorastaan sadunkerronnalta.

Tekstitelevisiossa havaitsin eilen jonkun Jyrki Kataisen tokaiseman uutisotsikon. En muista enää tarkkaa sisältöä mutta minulel palautui selvästi mieleen nuoruudessani jossain murrosiän kynnyksellä kun jäin kiinni tupakka-askin hallussapidosta äidin pistokokeena tekemässä taskutarkastuksessa.

Kataisen lausumasta mieleen tuli oma hätäselitykseni miten tupakka-aski taskussani oli milloin Timon tai Eeron, jonka olin tuonut vain piiloon ja turvaan. Että enhän minä. Yritin vain auttaa kavereita.

Ihan samalta kuullostaa näiden vekkuleiden selitykset. Kataisellakin on niin viattoman näköinen babyface että melkein tekisi mieli uskoa että Katainen varmaan lukee ja uskoo vielä satuihin ja joulupukkiin. Olen lehdistössä nähnyt kirjoitettavan teflon-pinnasta, joka tehokkaasti hylkii likaa - kunnes kuluuu ;) Vanhanenkin vaikutti aluksi samanlaiselta habitukseltaan rehdiltä. Kun esimerkiksi ministeri Häkämiehen habitus muistuttaa enemmän jonkinlaista Härski-Hartikaista, jonka voi hyvin olettaakin puhuvan ns muunnettua totuutta.

Samanlainen fiilis tuli kun luin Suomen Kuvalehdestä KEVA:n ex-toimitusjohtaja Markku Kauppisen selitystä sotkuille. Tuo minun tupakan piiloitusselitys tuli mieleen siinäkin kun luin selityksiä

"Pistäytyminen ei ole varsinaista osallistumista tilaisuuteen."

ja toinen vastaava oli

"Tarkoitin, että muutokset tehdään niin kutsuttuun tarkistuslistaan, johon on kirjattu tilaisuuden osanottajat. Oli inhimillinene erehdys, että sihteeri teki minun huolimattomuuteni takia muutoksen itse kuittiin. Virhe on minun."

Peppi Pitkätossu keksi aikoinaan sanan "stiiknafuulia" - niin se muistaakseni oli suomennoksessa. Tosin Wikisanakirja kertoo sanan olevan Teuvo Pakkalalta. Minulle sana stiiknafuulia jotenkin on yhdistelmä onomatopoeettisesti yhdistelmä saksalaisesta sanasta stinken eli haista ja ruotsinkielisestä ful eli ruma sanasta. Eli haisee rumasti ;) eikä se ole minulle ainakaan mikään mahtisana.

Tässä tekee mieli käyttää kyseistä ilmaisua. Jos parin vuoden takaisia kirjanpitoaineistoja ryhdytään manipuloimaan niin ihan sama tehdäänkö korjaus kuittiin vai johonkin tarkistuslistaan. En edes käsitä mikä tuollainen tarkistuslista olisi johon parin vuoden jälkeenkin olisi ihan hyväksyttävää tehdä korjauksia. Todennköisesti Kauppinen tarkoittaa sellaista erillistä paperia joka usein liitetään kirjanpitoa varten juuri edustuskulukuitteihin ja siihen kirjoitetaan ylös verottajan vaatimat tiedot tilaisuuden tarkoituksesta ja sen liittymisestä liiketoimintaan ja tilaisuuden osallistujat. Tuollainen erillinen tarkistuslista liitetään kuittiin siksi että itse kuittiin ei tilanpuutteen vuoksi useimmiten mahdu nuo verottajan vaatimat selvitykset. Mutta kyllä se on ihan olennainen osa sitä kirjanpitotositetta. Eikä niitä pari vuotta myöhemmin mennä enää korjailemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti