16.9.2009

Kauniin ihmisen vanheneminen

Tämä ei ole mikän tieteellinen analyysi asiasta. Mutta olen ollut huomaavinani, että kauniille naisille tai ainakin eräänlaisille ulkonäköfriikeille on vanheneminen paljon vaikeampi asia kuin tavallisille tai peräti ruman näköisille naisille. Onhan se selväkin jos kaunis nainen on tottunut käyttämään ulkonäköään myös hyväksi vaikkapa työelämässä. Tutkimuksethan todistavat että siitä on hyötyä pyrkyriydessä.

Viimeinen osoitus tuon minun hypoteesini paikkansapitävyydestä oli kirjailija Kaari Utrion julkisuudessa ilmaan heittämä seitsemänkymmentävuotiaille pyynnöstä terveyskeskuksissa jaettava itsemurhapilleri. Huhuh. Taisi Kaari Utrio itsekin hiukan hätkähtää nostattamaansa kohua kun muuttikin lausumansa hätähuudoksi vanhusten hoidon puolesta. Minusta oli hienoa että Kirsti Paakkanen virkeänä 80 vuotiaana käytti puheenvuroon. Vastaanvanlaisen puheenvuoron olisin ymmärtänyt myös ikinuorekkkaalta Aira Samulinilta.

Ymmärränhän minä että kyse oli vain vapaaehtoisesta elämän päättämispilleristä. Mutta jos tuollaista alettraisiin ensin tarjota vapaaehtoisesti niin ei siitä kovin pitkää matkaa olisi kun sitä alettaisiin jo pitää suosituksena ja hetken kuluttua jo melkein määräyksenä jos kovasti on sairaas ja kuormittaa tarpeettomasti tai turhaa terveydenhuoltojärjestelmää .

Mutta kun kuuntelin Kaari Utrion perusteita niin ei ne kovin vakuuttavat olleet. Ihan kuin joku missiksi valittu kaksikymppinen tyttönen olisi sanonut että "minä en ainakaan halua koskaan tulla vanhaksi ja rumaksi". Kyllä tippuivat Kaari Utrion pinnat minun silmissäni. Olin sentään pitänyt häntä aina erittäin fiksuna.

No nyt Kaari Utrio onkin pehmentänyt sanomisiaan ja esittänytkin että kyse olikin vain hätähuudosta vanhusten hoidon puolesta. Luulisi että ammatikseen kirjallisesta ilmaisusta leipänsä ansainnut olisi osannut muotoilla "hätähuutonsa" taitavammin.

Varmaan Kaari Utrio on antanut tarkat ohjeetkin miten hänet pitää ruumisarkkuun pukea ja meikata elegantisti ja nuorekkaasti kun hän heti 70 v täytettyään lopettaa elämänsä - ettei vaan joudu kenenkään hoidettavaksi arvolleen ja kauneudelleen sopimattomalla tavalla.

Kyllä Kaari Utrio olisi varmaan 1930-luvulla ollut vannoutunut Aatun kannattaja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti