26.9.2009

Thaimaalainen räätäli

Lopetettuani tupakoinnin yli 8 v sitten onnistuin keräämään uumilleni läskiä. Sen poistaminen ei olekaan ollut helppoa, mutta optimistina en ole kovin paljoa uusinut vaatevarastoani uusia mittoja vastaavaksi.

Aikaisemmin ostin valmisvaatteita ja olin tyytyväinen niiden mahdollisuuksiin. Pukuni ja housuni olivat pitkään kokoa 48 normaali. Ainoastaan housuja piti hiukan lyhentää muutamia senttejä vastaamaan pituuttani vai pitäisikö sanoa lyhyyttäni.

Valitin eräälle pyylevälle kollegalleni pari vuotta sitten istuvien valmisvaatteiden löytämisen vaikeutta ja hän suositteli minulle Dressmanin isojen poikien kauppaa joka löytyi Kehä III varrella olevasta ostoskeskus Jumbosta.

No minäpä suunnistin sinne suunnattomaan ostosparatiisiin jota minä kyllä mieluummin kutsun ostoshelvetiksi. Löysin jostain liikeluettelosta kaupan jonka nimi oli Mr Big ja suunnistin sinne. Siellä oli erittäin ystävällinen naismyyjä (nuori, kaunis ja hoikka ;) jolle kerroin etsiväni läskille vartalolleni sopivia housuja. Hän mittasi pelkästään katseellaan mittasuhteeni ja otti telineesta parit housut ja kehotti sovittamaan. Menin sovituskoppiin ja housut istuivat niin hyvin kuin valmisvaatteet yleensä voivat istua. Vain lahkeiden pituus oli aivan liian pitkä. Sovituskopista tultuani myyjätär ilmoitti että he voivat lyhentää lahkeet samantien kun käyn vaikkapa muissa kaupoissa noin puolen tunnin ajan. Velottavat 10 euroa.

Ostin kahdet housut 125 euroa kappale ja hain ne lyhennettyinä puolen tunnin kuluttua. Olin tyytyväinen.

Kuulin äskettäin eräältä toiselta pyylevältä kollegaltani hänen thaimaalaisen hoviräätälinsä tulevan Suomessa käymään ja voi varmaan ottaa uusiakin asiakkaita. Hänoli jo 7-8 vuotta käyttänyt pelkästään tämän räätälin tekemiä mittapukuja, -housuja ja -mittapaitoja. Sain eteeni hinnaston ja hiukan hämmästyin. Kyllähän minä olin tiennyt että kaukoidässä matkustaneet tutut olivat siellä paikan päällä teettäneet huippuedullisesti todella laadukkaita pukuja ja jopa smokkeja ja frakkeja muutaman opäivän toimitsuajalla. Minä en tarvitse smokkeja ja frakkeja ainakaan toistaiseksi mutta kylläkin pukuja tai housuja ja miksei paitojakin. JA nyt oli palvelua tarjolla ilman matkaa Thaimaahan.

Räätäli kävi täällä. Hänellä oli mukanaan isot määrät kangasnäytteitä. Oli jopa eräänlöaista runsauden pulaa kun valtavasta näytemäärästä oli suorastaan vaikeaa valita mitä halusin.

Mittatilaushousut maksoivat 75 euroa eli kaksien isojen poikien kaupan housujen hinnalla sain nyt kolmet ja mittatilaushousut. Mittatilauspuku maksoi 245 euroa. Ja kun ne on tehty mittojeni mukaan niin on se silti toista kuin valmisvaatteet.

Kyllä minä myönnän että tämä ei kotimaista työllisyyttä edistä mutta ei ne isojen poikien kaupan housutkaan olleet kotimaista valmistetta. Ja jos kotimainen mittatilauspuku maksaa yli 1000 euroa niin en minä niin rikas ole ettei minun tarvitsisi katsoa hintoja. Eikä minulla ole megalomaanisia harhojakaan että pelastaisin Suomen vaateteollisuuden työllisyyden.

Tilasin korjausta garderoobiini.

Ai niin. Huvittava yksityiskohta oli ettei kyseinen räätäli enää tehnyt tilausvaatteitta suomalaisille naisille. Oli joskus muutama vuosi sitten saanut kärsiä joiden jakkupukudaaminen jranttuamisesta niin paljon että oli todennut että miesten kanssa selviää hiukan helpommin mahdollisista istuvuusongelmista. Pieniä poikkeuksia ovat kuulemma olleet kanta-asiakkaiden pyylevät daamit jotka ovat halunneet ostaa tyköistuvien jakkupukujen sijaan muodot peittäviä löysiä vaatteita.

Niin ja seuraavaksi saatan alkaa miettiä mittatilauskenkiä tai -saappaita. Kenkiä saan kyllä valmiina mutta saappaiden istuvuuden kanssa on huonommin. Ainakin Kreikassa Kreetalla sai yhteen aikaan melko halvalla upeita nahkasaappaita teetettyä mittojen mukaan muutamassa päivässä. Tämän päivän tilannetta en ole tarkistanut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti