10.9.2009

Olen kyllästynyt piikittämiseen kun otetaan verinäytteitä

Olen lääkärin määräyksestä syönyt yli 8 vuotta veren hyytymiseen vaikuttavaa varfariinia, joka paremmin tunnetaan Suomessa kauppanimellä Marevan, Yhdysvalloissa kauppanimellä Coumadin. Tarkoitus on sitä syömällä pitää verenkierto sen verran juoksevana ettei tapahdu uutta aivohalvauksen aiheuttavaa tukosta. Minä selvisin aivoinfarktista hyvin pienin vaurioin mutta ei sellaista kohdalleen silti kukaan halua.

Marevan hoito ennaltaehkäisevänä on käsitykseni mukaan kovasti lisääntynyt. Marevanin annostus on kovin yksilöllistä ja siihen vaikuttaa aineenvaihdunta, ruokavalio, muut lääkkeet ja ihan viattoman tuntuiset luontaistuotteetkin. Oikean annostuksen löytäminen voi olla vaikeaa. Vihreät vihannekset ja kalaöljyt ja moni muukin suuhun laitettava vaikuttaa kovasti veren hyytymistekijään. Niitä olisi syötävä mahdollisimamn tasaisesti ja säännöllisesti jolloin Marevanin annostus saadaan säädettyä sopivaksi.

Alkuaikoina kävin terveyskeskuksen laboratoriossa antamassa verinäytteen kerran viikossa ja annostusta saatettiin hiukan säätää seuraavana päivänä saatavan mittaustuloksen mukaan. Sittemmin on näytteenottoväliä voitu minulla pidentää kahdeksikin kuukaudeksi niin hyvin on hyytymistekijä pysynyt hoitoalueella.

Ongelmat alkoi minulla jossain vaiheessa kun terveyskeskuksen laboratoriossa vaihtui näytteitä ottavat henkilöt. Minulla oli vuosikausia onni saada palvelua taitavilta näytteenottajilta jotka onnistuivat saamaan syvällä sijaitsevat vaikeasti löytyvät suoneni hyvin esiin näytteenottoa varten ja osasivat ottaa verinäytteet lähes kivutta yhdellä ainoasta pistolla.

Mutta sitten aloin joutua vähemmän taitavaan käsittelyyn ja näytteenottoneulaa saatettiin työntää ensin toiseen kyynärtaipeeseen muutaman kerran ja sitten toiseen ilman että suonta vielä löytyi. Ja silti näyte oli pakko ottaa kämmenen päältä jossa suonet oli paremmin esillä. Otin kerran valokuvankin käsittelyssä saamistani mustelmista ja seuraavan kerran otin sen mukaan omalääkärilleni.

Minä kun vielä muutenkin pelkään piikitystä. On vain häpeäkseni tunnustettava. Ihan hirveästi pelkäänkin.

Ajattelin että Suomessakin olisi ehkä jo aika saada henkilökohtaiset veren hyytymistekijää mittaavat testerit terveyskeskusten välinelainaamoista niitä tarvitseville omavalvontaan ja että omalääkärini minulle sellaisen määräisi. Saksassa niitä oli saanut sikäläisen terveydenhuoltojärjestelmän kustantamina jo pitkään. Tutkin ulkomaiasia esimerkkejä ja löysin jo useita valmistajiakin. Tunnetuimpia ja vanhimpia valmistajia on varmaan ollut Roche jonka nykyinen CoaguChek XS on saatu sekä helppokäyttöiseksi että luotettavaksi. Näytteenotto käy sormenpäästä lähes kivutta hyvin samalla tavoin kuin diabetespotilaiden omavalvonnassa ja saadusta pisarasta saadaan mittaustulos muutamassa minuutissa. Näyteenotto on aika tarkkaa kun se otetaan sormenpäästä mutta oikealla huolellisuudella ja tarkkuudella täysin mahdollista.

Julkinen terveydenhuoltojärjestelmä ei tuollaista minulle järjestänyt - tosin nykyinen lääkärini sentään tiesi laitteiden olemassaolosta. Edellisellä asuinpaikalla eivät lääkärit edes tienneet laitteista. Suomessa noita on eniten erilaisilla kiertävillä vanhushoitajilla niin voivat vanhusten luona käydessä mitata Marevan potilailta hyytymistekijän eikä tarvitse lähteä vanhuksia joka kerta kuljettamaan terveyskeskuksen laboratorioon.

Laite ja testiliuskat ovat aika kalliit. Kertaluokkaa kallimmat kuin sokeriarvojen testausvälineet omavalvontaan diabetespotilailla. Mutta varmasti kodinhoitajille kustannustehokas hankinta.

Minä kyllästyin taitamattomiin piikittäjiin, kauhukokemuksiini ja saamiini mustelmiin. Tuhlasin ja ostin itselleni tuollaisen härvelin. Huhuh. Kirpaisi hiukan kun laskeskelin laitteen kilohintaa. Muistelen joskus aikoinaan nuoruudessani kun Tekniikan Maailma lehti laski erilaisten laitteiden jalostusarvoja juuri vertaamalla niiden kilohintoja. En ole minäkään koskaan aikaiemmin ostanut taskulaskimen kokoista ja painoista aparaattia lähes 700 eurolla - kilohinnaltaan varmaan kallein ostamani laite.

Mutta olen hyvin tyytyväinen hankintaani. Nyt voin tihentää kontrollimittauksia esimerkiksi ruokavalion vaihtotilanteissa ja vähentää laboratoriossa tapahtuvia piikityksiä. Vertailuarvojen ja kalibroinnin vuoksi on hyvä käydä tekemässä joka 5 vertailumittaus silti vielä laboratoriossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti