26.9.2009

Lievästi laksatiivinen

Ksylitolista on tullut menestystuote. Kuluttajaviranomaiset ovat hyvin tarkkoja ettei elintarvikkeiden eikä edes rohdosvalmisteiden terveysvaikutuksia mitenkään voisi verrata lääkevalmisteisiin.

Mutta ksylitolia näyttää saavan aika vapaasti mainostaa edistävän hampaiden hoitoa. Takavuosina EU jopa aikoi kieltää koko ksylitolin mutta suomalaiset lobbarit olivat sentään sen verran ammattitaitoisia että saivat komission perumaan aikeensa vaikak moni maa oli jopa tukemassa komission kieltoaikeita.

Eräs tuttu rouva oli aikoinaan todennut erikoisen korrelaation. Onko sinulla aamuisin ns kova vatsa? Tupakoivana polta punainen Marlboro niin johan "paska lentää" [vulg].

Esimerkiksi ksylitolikaramellit ja muutkin ksylitolia sisältävät tuotteet toimivat samalla tavoin laksatiiveina. Kun luet pakkauksien selosteita niin siellä taitaa jokaisessa lukeakin muistutus "lievästi laksatiivinen".

2 kommenttia:

  1. Siinä ksylitoliasiassa oli kyse siitä, että EU halusi muita sokerin korvikkeita (sorbitolia yms.) kohdeltavan samalla tavalla kuin ksylitolia eli suomalaiset yrittivät rakentaa kaupan esteen, mikä on Suurempi Synti EUssa kuin ylinopeus Suomessa. Eli aika paha.

    VastaaPoista
  2. OK. Kiitoksia täydennyksestä. Muistini pettää näemmä. Minä vain muistelin jossain vaiheessa lukeneeni jopa kieltämisaikeista EU:ssa juuri tuon "lievästi laksatiivinen" ominaisuuden johdosta.

    VastaaPoista