19.10.2009

Hidaste vai töyssy?

Tämä on jo pidempään käynyt mielessäni. Ajoimme kesällä poikani kanssa Hämeenlinnan reuna-alueella sijaitsevalle kesämökille ison veneenkuljetusperäkärryn kanssa. Emme viitsineet ajaa moottoritietä vaan ajoimme ns vanhaa Hämeenlinnan tietä.

Matkalla kohtasimme noita nykyään kovasti yleistyneitä hidasteita monessa eri paikassa eri kuntien alueilla. Ei siinä mitään, kyllä ne ovat oivallisia hidastamaan nopeuksia ainakin niillä kohdin missä niitä hidasteita on. Eli tämä kirjoitus ei ole niiden vastustamista. Itse asiassa ei minulla ole niistä edes mielipidettä kunhan niistä on asiallisesti muistutettu hiukan etukäteen eikä jossain usean kilometrin päässä jollain aluevaroitusmerkillä. Henkiläautolla tuolalisenn törmäämisen jotenkin vielä kestää mutta jos peräkoukussa on vedettävänä noin 2 tonnia veneineen painava n 8 metriä pitkä peräkärry ei yllättävä töyssy ole enää ollenkaan kiva.

Mutta se minua jäi ihmetyttämään että noilla esteillä on useita erilaisia nimityksiä. Laskimme kesällä tuolla hiukan yli 100 kilometrin matkalla kolme erilaista nimitystä. Nyt kirjoittaessani ei palautunut mieleeni noista kuin hidaste ja töyssy. Kolmaskin nimitys tuolla lyhyellä matkalla löytyi. Lisään sen tänne kunhan palautuu mieleeni. Jos joku muistaa nähneensä muitakin nimityksiä niin ilmoitelkaa täällä.

4 kommenttia:

 1. Joskus varotellaan korotetuista suojateistä, jotka vastaavat näitä töyssyjä.

  Eivät ne kovin ympäristöystävällisiä ole:
  http://www.lappeenrannanuutiset.fi/Uutiset/Kaikki-uutiset/Toyssy-maksaa-satoja-tuhansia

  Töyssyjen historiaa Helsingistä:
  http://igs.kirjastot.fi/fi-FI/iGS/kysymykset/kysymys.aspx?ID=da7b8893-2958-4924-a10b-d8d63631f053

  VastaaPoista
 2. Kun kyselit mitä eroa noilla on, niin töyssyt on hidasteita, mutta kaikki hidasteet eivät ole töyssyjä :)

  Vähän niinkuin juurekset on vihanneksia, mutta kaikki vihannekset eivät ole juureksia.

  VastaaPoista
 3. "Töyssyt on hidasteita, mutta kaikki hidasteet eivät ole töyssyjä" on sofismia.

  Ehkä kirjoitin epäselvästi. Ymmärrän kyllä että hidaste on käsitteenä yleisempi kuin töyssy ja että muitakin hidasteita voi olla kuin töyssy. Mutta miksi liikennemerkin lisäkilvessä käytetään samasta asiasta eri kunnissa eri nimitystä se oli varsinaisesti ihmettelyni aihe.

  Voisiko anonyymi kertoa mitä muita hidasteita kuin töyssyjä hän on kaupungeissamme kohdannut?

  Itse asiassa taidan olla Kauniaisissa nähnyt ja yliajaessa kokenutkin hidasteenä myös tiehen rakennettua syvennystä. Tosin niiden hidastava vaikutus on aika olematon.

  Saattavat Kauniaisissa pelätä töyssyjen takentamista kun ovat jo saaneet yhdestä töyssystä vahingonkorvausvaatimuksen kun auton öljypohja oli hajonnut töyssyssä (muistaakseni iso Citroen C5). Oli perheen jälkikasvut lainannut isän autoa. Ei korvannut kaupunki vaan väitti syyksi liian kovaa ajonopeutta.

  Minä olisin mittauttanut kyseisen töyssyn ja verrannut auton öljynpohjaan mittoihin ja poikkileikkauksen geometriaan ja tarvittaessa pyytänyt asiantuntijalausunnon VTT:ltä. Kyseinen töyssy on todella pahanpoloinen ja jana siihen itsekin aivan matelemalla.

  VastaaPoista
 4. Mitä muita hidasteita? "Tyynyhidaste on betonielementti, joka ei täytä koko ajotietä, vaan mahtuu bussin renkaiden väliin." Ei siis yöyssy. Sitten on korotettu suojatie, joka on hidaste eikä töyssy.

  Töyssy on lyhyt, yleensä asfaltista tehty koko ajoradan kattava tasapituinen rakennelma.

  Kai ne lisäkilven tekstit vaihtelevat kunnittain. Hidaste on kaiken kattava ja san takia yleisempi.

  VastaaPoista