4.10.2009

Miksi sairaalahenkilökunta valehtelee?

Tuli käytyä sairaalassa tuttavaa katsomassa. Omankin ikääntymisen myötä joutuu yhä useammin vierailemaan sairaaloissa vaikka pysyisi itse terveenä. Ympäristö vanhenee ja sairastelee enemmän.

Minua on alkanut ihmetyttää että sairaaloissa tuntuu omaisille valehtelu olevan aika yleistä. En osaa sanoa olisiko se lisääntynyt kun ei ole vertailuotantaa aikaisemmilta vuosikymmeniltä. Mutta olen törmännyt valehteluun liian usein etten voi enää pitää esimerkkejä vain yksittäistapauksina.

Minun kokemukseni liittyvät sellaisten potilaiden hoitoon joilla ei itse ole ollut jostain sairaudesta johtuvasta syystä juuri silloin kykyä esimerkiksi itse arvioida hoitoa.

Kun omaisten edustaja alkaa kysellä hoitohenkilökunnalta potilaan vointiin tai hoitoon kuuluvia yksityiskohtia niin ensi alkuuun tuntuu kuin omaisille kerrottaisiin sellaisia tietoja kuin oletetaan omaisten haluavan kuulla. Kaikki hyvin, potilas toipuu, saa parasta hoitoa yms. Jopa yksityiskohtaisiin kysymyksiinkin vastataan aivan kuin muistettaisiin ulkomuistista kaikki kyseisen potilaan hoitoon liittyvät yksityiskohdat. Jos kysyt kahdessa eri vuorossa samoja asioita saatat saada erilaiset vastaukset kun eivät tiedä mitä omainen oli kysynyt joltain toiselta ja mitä omaiselle oli vastattu. Käytäntö ei näytä eroavan oli kysymys sairaanhoitajasta tai lääkäristä. Eli kannattaa kysyä useilta eri henkilöiltä samojakin asioita eikä luottaa sokeasti kaikkiin saamiinsa vastauksiin.

Mielenkiintoiseksi alkaa sivusta seuratessa tilanne muodostua kun omaisten edustaja esittää liian asiantuntevia kysymyksia tai ei nielaise lääkärinkään tekaistua selitystä, jolloin lääkärillekin alkaa syntyä epäilys jospa kysyjä olisikin ammattilainen. Kerran olen seisonut jopa vieressä kun lääkäri jo harmistuneena jopa kysyi kysyjän ammattia ilmeisesti jo aavistellen ehkä kysyjää ammattilaiseksi. Kysyjä ilmoitti että mitä sillä oli merkitystä vastaukselle.

Miellän nämä pikaisiksi hätävaleiksi. Joko ei haluta omaisten puuttuvan hoitoprosessiin kun halutaan selvitä heistä eroon nopeasti tai sitten halutaan peittää joku yksityiskohta hoitoprosessissa.

Kirjoitin pari vuotta sitten vastaavista kokemuksistani.

Kyllä meillä selvästi tuntuu että sairaalalaitokseen olisi jo pitkälle luokittelua joka ei ihan kestä kaikilta osin päivänvaloa, mutta hiljaa hyväksytään. Jatkuvan säästämisen nähdään ehkä oikeuttavan seulontaan joka on kuitenkin ehdollista. Jos potilas tai omaiset eivät reagoi tai osaa olla vaatimassa parasta mahdollista hoitoa siirrytään halvempaan ja kevennettyyn malliin. Se saattaa tavanomaisen perushoidon lisäksi myös tarkoittaa halvempaa ja kevennettyä lääkitystäkin - sellainen mielikuva on minulle tarkkailijana jäänyt.

Valehtelu ei minusta missään muodossa ole hyväksyttävää sairaalalaitokseen sill ollaan sentään tekemisissä vakavien asioiden kanssa. Vaikka en minä sitä hyväksy muuallakaan missä sellaista esiintyy, mutta se on jo toisen jutun arvoinen.

Olen taas hyvin järkyttynyt vaikkakaan en alkuunkaan enää yllättynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti