7.9.2014

Kokoomuksen Pia Kauman lastenvaunulausuma

Seurasin tänään ruotsinkielistä Eftersnack keskusteluohjelmaa (Jälkivääntö Yle Fem). Pidän monista keskusteluohjelmista ja kuuntelen usein autossakin Ylen Puhe-kanavaa.

Tässä Jälkivääntö ohjelmassa keskusteltiin mm kokoomuksen valtuutetun Pia Kauman lausumasta, jossa hän kertoi, ettei ymmärrä miksi maahanmuuttajien pitäisi saada toimeentulotuella uudet lastenvaunut kun ns kantasuomalaisetkin suosivat halvempia käytettyjä lastenvaunuja.

Pia Kauma on nyt monesta mediasta tyrmätty valehtelijaksi ja pelkkien perättömien ennakkoluulojen levittäjäksi ja todistajaksi oli asiasta käytyyn tv-keskusteluun Ylen A-studiossa tuotu Espoon kaupungin sosiaali- ja perhetoimen johtaja. Hän vakuutti, että kaikkia asiakkaita kohdellaan samojen sääntöjen mukaan ja että Espoossa on lastenvaunuja varten laskettu 200 euroa ja lastenrattaita varten 120 euroa.

Pia Kaumalla ei tietenkään voinut olla studiossa mitään kirjallisia todisteita käsityksilleen sillä sosiaalitoimen asiathan nauttivat suurta virkasalaisuutta.

Pia Kauma on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Hän on ollut pitkään Espoossa kaupunginvaltuutettuna ja nyt ensimmäistä kautta kansanedustajana. Lisäksi hän on käynyt Yleisradion toimittajakurssin v 2003 ja ollut Ylellä jopa toimittajan vv 2003-2004. Eli ei hänen nyt ihan minkään tietämättömän ja ymmärtämättömän uskoisi olevan, joka levittelee pelkkiä huhupuheita.    

Olen törmännyt elämäni aikana valitettavan usein sellaiseen olettamaan, että tietenkin virkamies puhuu aina totta. Sitoohan häntä virkansa asioissa häntä velvoittava virkavala puhumaan aina totta virka-asioissa. Jopa korkeat lainvalvojat, oikeuskansleri ja eduskunnan oikeusasiamies päätöksissään vetoavat tähän virkavastuuseen ja luottavat virkamiehen omassa tai kaverinsa asiassa antaman lausunnon totuudellisuuteen. Jopa sellaisissa asioissa, joista todisteet kertovat virkamiehen puhuvan ns muunnettua totuutta. Valehteluahan ei noissa piireissä tai eduskunnassa saa sanoa valehteluksi vaan mielellään se sievistellään jollain poliittisesti korrektilla ilmaisulla, jollainen mm tuo muunnettu totuus on.

En voi väittää, että Espoon sosiaalijohtaja tietoisesti valehtelisi tässä asiassa. Enhän minä sellaista voisi edes tietää. Mutta en minä automaattisesti heti pitäisi Pia Kaumaakaan pelkkien kuulo- ja huhupuheiden levittäjänä.

Aihe on arka. Toimeentulotuella eläviä kantasuomalaisiakin epäillään sosiaalipummeiksi paremmin toimeentulevien puolelta. Miksei sitten myös tänne ns humanitaarisin syin mahan muuttaneita. Heidän suojanaan ja tukenaan on melkoinen armada yhteiskunnan varoilla palkattuja,tulkkeja ja neuvoja ja kaikkea valvoo sitten yliherkältä tuntuva vähemmistövaltuutetun toimisto. Ei kukaan sosiaalitoimen virkailija varmaan halua saada kimppuunsa rasismiepäilyjä, jos hän ei kunnioita vieraan kulttuurin normeja. Meillähän on voimakkaasti korostettu kuinka on kunnioitettava kaikkia meille vieraitakin kulttuureja ja tapoja.

Osaan hyvin kuvitella, että jossain tiukkanormisessa kulttuurissa ei poikavauva voi nukkua käytetyissä lastenvaunuissa, joissa on ehkä aikaisemmin kasvanut tyttövauva, ja että tuollaisen kulttuurinormin hyväksymistä saatetaan pitää yhtä hyväksyttävänä kuin kalliin romaninaisten hameen ylimääräisiä valmistuskustannuksia.

Mutta jos noin olisi kuitenkin tapahtunut joissain yksittäistapauksissa niin on kaksikin mahdollisuutta miksi asia ei tulisi esille. Eihän sellaista voitaisi sosiaalitoimesta tunnustaa, koska sellaisen pelättäisiin nostattavan melkoisen muukalaisvihamielisyyden aallon ja tiedetään ettei sitä millään laillisella keinoilla pysty toimittajatkaan, jos ylipäänsä edes haluaisivat, selvittämään ilman jotain sisäistä ilmiantajaa. Ja toinen vaihtoehto voisi hyvin olla ettei sosiaalitoimen johtajan tasoinen virkamies saa välttämättä edes oikeita tietoja alaisiltaan, koska välissä on luisia portaita totuudenkin suodattavia kuuliaisia jäsenkirjavirkamiehiä.

Ihmetyttää, ettei jälki vääntöohjelman keskustelijat edes vaivautuneet miettimään tuollaisia näkökohtia. Mutta toisaalta ei kuitenkaan yllätä. Televisiossakin käytäville keskusteluille on ohjenuorana jonkin sortin poliittinen korrektius. Samat toimittajat, jotka nyt kilvan hehkuttavat enemmän tai vähemmän julkeasti omaa russofobiaansa ja vasemmisto-demari-vihreyttään ja haukkuvat entisaikojen suomettumista halveksien ymmärtämättä ettei tämä nykyinen poliittinen korrektius eroa siitä aikaisemmasta suomettumisesta. Vain rajoitusten syy on vaihtunut.

Tuli taas vuodatusta. Sanoma oli yksinkertainen: harrastakaa mediakriittisyyttä. Ei kaikki media tuuteista meille työnnetty ole muuta kuin meitä rauhoittavaa ja tyynnyttävää aivopesua :) 

Kuunnelkaa ja katselkaa itse lisää vielä mm tästä ja tästä niin avautuu miten kritiikittömästi toimittajat asiaan suhtautuvat. Siitä on tutkiva journalismi kaukana.

3 kommenttia:

 1. Varmasti virkamiehet puhuvat totta ns. taulukkotukien kanssa. Ja varmasti taulukon mukaan kun maksetaan, niin summat ovat samat. Sitten kun tulee iso mutta. Avainsana keskusteluun tulisi olla harkinnanvarainen tuki, joka maksetaan hmmm.... harkinnan mukaan. Tästä tuesta lienee kysymys ja sitä peitellään niin hyvin kuin osataan. Teitysti yksittäistapauksia joita ei voi yleistää, mutta eikös jossain tehty lainvastainen päätös tuista peräti kolmeksi vuodeksi ja jopa korkeimmassa oikeudessa on ollut yksittäistapaus, jossa petoksella oli tienattu huimia summia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä' täsmennys, kiitoksia. En huomannut sitä erikseen korostaa. Kyllä minäkin uskon, että nuo taulukot ovat kaikille samat. Ja että kyse on todella kaikissa tapauksissa nimenomaan erilaisista harkinnanvaraisesta lisäavustuksista. Niissähän voidaan ottaa huomioon erilaisia yksilöllisiä tarpeita, myös vaikkapa uskonnollis- tai kulttuurisidonnaisia.

   Poista
 2. Harkinnanvaraisuus on tulkinnanvaraista ja mielivaltaista joten tukia voidaan myöntää mutu-tuntumalta, fiilispohjalta ja pärstäkertoimen mukaan. Kun mamut tietävät että noin saa rahaa niin tietenkin he yrittävät ulosmitata niin paljon kuin kehtaavat. Kerro nyyhkytarina tai käyttäydy uhmakkasti niin sitten tukia ropisee tilille.

  Koko uutista ei olisi tapahtunut jos sosiaaliturva olisi nimenomaan kansalaisuusperusteinen eikä asumisperusteinen. Tällöin noita mamuja ei edes olisi täällä jos tietäisivät että ulkomaan kansalaiselle ei maksettaisi penniäkään sosiaaliturvaa.

  VastaaPoista