Tänään koin oikein ahaa elämyksen kun vasta ymmärsin miksi valtiolla on niin hirveän kova intressi rukata työeläkkeitä.
Ensinnä älysin yhtäkkiä, että melkoinen osa työeläkejärjestelmään liitetyistä eläkejärjestelmistä ei ole alkuunkaan samalla tavoin rahastoivia kuin yksityisissä työsuhteissa olevien työeläkkeet. Muistaakseni valtion virkamiesten eläkkeitä ei käytännössä ole rahastoitu lähes ollenkaan. Samoin maanviljelijäyrittäjille luotu eläkejärjestelmä ottaa suurimman osan verovaroista. Eikä taida kunnallisten eläkkeidenkään osalta rahastointi olla kovin korkealla tasolla.
Minä kun olin itsekseni ihmetellyt moneen kertaan miten valtiontalouden kestävyysvajetta (inhoan tuota sanahirviötä!) voidaan kattaa eläkemenoja pienentämällä. Kun eläkemenot maksetaan valtion budjetista erillään olevalla tarkoitusvarallisuudella eli työnantajilta ja työntekijöiltä kerättävillä eläkevakuutusmaksuilla ja rahastojen tuotoilla. Rahastoituihin pääomiinhan ei ainakaan vielä ole jouduttu turvautumaan vaan rahastoja on joka vuosi edelleen kasvatettu.
Mutta noiden virkamiesten ja maanviljelijöiden eläketasojen laskeminen (oli kikka sitten mikä tahansa ja minkä niminen) alentaa todella valtion menoja suoraan.
Sen lisäksi EU:lle ja kansainvälisille luottoluokituslaitoksille esitetään eläkerahastot, niiden tuotot sekä vuosittain kerätyt eläkevakuutusmaksut ikään kuin ne olisivat julkisen talouden varoja. Näin Suomi näyttää paljon vakavaraisemmalta ja rikkaammalta ja vähemmän velkaiselta kun nuo kaikki lasketaan julkisen vallan varoiksi. Ja saadaan keploteltua valtio edelleen luottoluokituksessa kolmen AAA:n luokkaan.
Mutta enemmän tässä on kyse silmänkääntötempusta kuin aidosta tavasta pienentää kestävyysvajetta.
Olen kauhulla ajatellut sellaistakin valtiontalouden tilaa, että nykyiset noin 150 miljardin eläkerahastot kansallistettaisiin valtion varoiksi. Eihän valtion velka ole vasta kuin 100 miljardia. Jäisi vielä varoja yli valtion yhden vuoden budjetin verran. Ja sitten samalla siirryttäisiin maksamaan kaikki eläkkeet suoraan verovaroista. Tietenkin varojen realisointia pitäisi huolellisesti säädellä, ettei varallisuuden markkinahintoja mentäisi romuttamaan ylitarjonnalla.
9.9.2014
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti