11.9.2014

Ns 9/11 ja WTC iskut

Muistan nuo  järkyttävät iskut, kun näin ne töissä suorana uutislähetyksenä .CNN kanavalta. Olin tulossa iltapäivällä kahvihuoneesta ja kävelin erään kollegani ohi, joka järkyttyneen näköisenä katsoi tietokoneen kuvaruutua. Pysähdyin minäkin hänen viereensä ja ehdin seurata kun toinen lentokone törmäsi WTC kakkostorniin.

Olin järkyttynyt, kuuntelin CNN:n selostajan puhetta, sillä olihan hänkin aivan yllättynyt mistä oli kysymys. Ensimmäinen törmäys oli vielä mennyt lentokoneen suunnistusvirheenä tms mutta kun hetklen kuluttua toiseenkin torniin  törmäsi lentokone se ei enää tuntunut sattumalta.

Ensimmäinen ajatukseni oli, että käynnistyykö nyt tästä kolmas maailmansota. Ja aloin heti kelata mielessäni mitä olisi nyt tehtävä. Missä on lähimmät väestösuojat yms. Työpaikalla meillä oli kellarissa tupakkahuonekäytössä väestönsuoja mutta mietin mitä neuvoja annan perheelleni jos tulee kiire.

Mielessäni ahdistus oli voimakas. Kaikki se epävarmuus joka heijastui tänne Suomeenkin. Eihän tiedossa ollut kuka tuollaisen hyökkäyksen takana on. Jos se olisi ollut Venäjä niin vaaranahan olisi että amerikkalaisten ohjukset kulkisivat Suomen ilmatilan yli vaikkapa suurkaupunki Pietariin. Ja etäisyys Pietariin on niin lyhyt (vajaa 400 km - saman verran kuin Helsingiståä Kuopioon) , että sellaisten ohjusten torjunta muutama sata kilometriä ennen kohdetta saatttais aiheuttaa pahojen ydinkärkien räjähtämistä lähellä Helsinkiä.

Vaikka en koskaan ollut Yhdysvaltain presidentti Bush nuoremman ihailija oli kuitenkin jotenkin lohdullista huomata hänen tarttuneen toimiin saadakseen asiantilan jotenkin hallintaan.

Silloin vielä työelämässä IT alan asiantuntijatehtävissä toimivana mietteitä herätti, että näinkö me tulevaisuudessa saamme seurata televisiosta tai verkosta reaaliajassa sotatoimia eri puolilla maailmaa. Ainakin niin kauna kuin verkot pysyvät pystyssä. Informaatiosodankäynnin ja sotapropagandan levittämiseksi ehkä noita verkkoja ei edes haluta ensimmäisenä kaataa.

Semmoinen muistopäivä tänään.  

 

1 kommentti:

  1. Mä muistan katselleeni uutisista, miten palestiinalaiset hurrasivat kaduilla. Erityisesti mieleen jäi joku mummeli, joka kirkui suoraa huutoa ilosta. Myöhemmin asia selitettiin sillä, että hän juhli jotain ihan muuta juttua, olisiko ollut lapsensa häät tai jotain. Silloin ajattelin ettei tästä kunnian kukko laula muslimeilla, mutta väärässä olin. Sen jälkeen islamin ote on vain vahvistunut. Ei tuon iskun takia koska tuo isku oli ensimmäinen näkyvä islamin ulostulo. Sen jälkeen niitä onkin saatu ihailla ketjussa.

    Ja kun Israel rakensi aidan turvakseen, islamiin myötämielisesti suhtautuva eurooppalainen poliittinen eliitti - joka ei osaa laittaa edes Putinille kovaa kovaa vastaan vaikka Venäjä on pienempi paha kuin islam - syyttää sitä "apartheidista". Ei tämä ole totta enää tämä hulluus.

    VastaaPoista