Luin tänään erästä amerikkalaista liikkeenjohdon kirjoitusta tutkimuksesta, jossa käytettiin jostain nuorehkosta ihmisryhmästä kollektiivista nimitystä 'millennials' eli jotenkin suomeksi milleniumilaiset. Kun kuitenkin tutkimuksessa käsiteltiin tämän kohortin käyttäytymistä työelämässä aloin ihmetellä. Oivalsin jotenkin, että kyse olisi jostain 2000-luvulle kuuluvasta tuon nimityksen perusteella, mutta aloin ihmetellä miten heitä olisi saatu tutkimusaineistoon kun 2000-lukua on kulunut vasta vajaa 15 vuotta.
No apuun tuli tietenkin taas Wikipedia. Olihan se millennials siellä määritelty. Ennestään tiesin suomeksi oman X-sukupolveni, jolla tarkoitetaan Suomessa suuriksi ikäluokiksi kutsuttuja ja jota nimitystä useimmiten käytetään. Englanniksi millennials on Y-sukupolvi ja se on X-sukupolvesta seuraava. Ja siihen yleensä (tarkkaa määrittelyä ei taida olla) lasketaan vuodesta 1980 alkaen syntyneet, jotka ovat eläneet vauhdikkaan nuoruutensa 2000-luvulla. Sanottiinhan suuria ikäluokkia myös usein 60-lukulaisiksi. Minulla on kaksi lasta viidestä tämän määrittelyn mukaisesti tuota Y-sukupolvea. Mutta en osaa nähdä että he hirveästi eroaisivat hiukan vanhemmista kolmesta lapsestani.
Tuo asiahan on loppujen lopuksi aika mitätön. Mutta iloitsin silti, että opin taas uuden sanan. Eihän sekään ole mikään kovin suuri asia, mutta tässä iässä pitää aina hiukan jo psyykata itseään ettei ihan juuttuisi paikoilleen.
Kai sitä pitää tähän laittaa se klassinen kiinalainen sananlasku "Tärkeintä elämässä on puutarhan hoito, eikä sekään ole kovin tärkeätä." Palautuu silloin asiat tärkeysjärjestykseen.
26.9.2014
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
X-sukupolveni, jolla tarkoitetaan Suomessa suuriksi ikäluokiksi kutsuttuja
VastaaPoistaWiki:
X-sukupolveen kuuluvat vuosina 1964–1979 syntyneet ikäluokat
No voi sun kehveli. Kas kun minä en tuota älynnyt. Minähän olen jo ihan fossiili. Olisihan tuo pitänyt muistaakin. Tulihan noitakin asioita luettua joskus vuosia, vuosia sitten. Alkaa vaan jo hämärtyä näemmä. KT, kiitos oikaisusta. Mutta samalla tunnen itseni entistä vanhemmaksi kun mulla on lapsiakin jo sitten X- ja Y-sukupolvista. Mitähän sukupolvea sitten 2. vaimoni on kun on 1957 syntynyt? Sen muistan kuitenkin kuinka hän aviolittoomme alkuaikoina aina jotenkin kadehti minua 1960-luvun jännittävistä kokemuksista. Eräs lasteni ikäinen työkaveri kysyikin kerran pilke silmäkulmassa, kun kerroin jotain menneisyyden tarinaa, että "oliko se ennen vai jälkeen Wooodstockin?". Kyllä minua nauratti tuollainen historiallisen ajan määrittely. Vähän samanlaista kun kysyisi oliko sen ennen vai jälkeen 2,. maailmansodan. Pitää nyt mennä ihan nurkkaan häpeämään omaa tietämättömyyttäni noista sukupolvinimityksistä vaikka ne olisi pitänyt olla ihan tuttujakin vain tuota millennials nimitystä en ollut ennen kuullut.
Poista