29.5.2012

Hyvinkään surmat ja aseet

En ole koskaan ollut mikään aseiden ystävä. Kokeilin kerran appiukon syntymäpäivälahjaksi saamaa tarkkuuspistoolia hänen mielikseen paikallisen reserviupseerikerhon ampumaradalla. Oli hiukan häkeltynyt kun ammuin kylmiltään parempia tuloksia kuin hän itse ja toinen armeijan käynyt vävypoika. Eihän sellainen sopinut julkisivarille! Siinä on enimmät asekokemukseni.

Tässä Hyvinkään tapauksessa ymmärsin että 18 v poika oli saanut isänsä lukitusta asekaapista isälle laillisesti kuuluvat aseet, joilla ryhtyi surmatöihin.

Maan tuntuu näiden Hyvinkään surmatöiden vanavedessä vallanneen ihan käsittämätön hysteria aseista ja niiden asianmukaisesta säilytyksestä. Vasemmistoliiton kansanedustaja vaati jopa aseiden säilytyspaikkojen säännöllistä katsastusta poliisien toimesta.

En oikein ymmärrä tällaista hysteriaa. Totta kai aseet on säilytettävä asianmukaisesti lukittuina lain vaatimalla tavalla. Olettaisin, että näin jokainen vastuullinen laillisen aseen omistava tekee. Mutta ei rakenneta jotain jättimäistä ja kallista laillisten aseiden valvontakoneistoa muutenkin ylikuormitetuista poliiseista vain sen vuoksi että jotkut henkisesti häiriintyneet ovat sellaisiin luvatta tarttuneet.

En tunne Hyvinkään surmaajan tarkempia tietoja, mutta  ei tasapainoiset ja terveet nuoret ryhdy jostain katolta tussauttelemaan hirvikiväärillä ilman mitään syytä toisia ehkä jopa tuntemiaan nuoria.

Epäilen että olemme vain näkemässä seurauksia yhteiskunnan julkisten turvaverkkojen ja hoitojen alasajoa ja muutenkin nuorison syrjäytymistä joukkotyöttömyyden kourissa. Siellä jossain olisi minusta kohennettavaa eikä vain kohennettava laillisten aseiden lisävalvontaa.

Mutta mieleeni tuli Sveitsi. Sveitsissä armeijan rynnäkönkiväärit säilytetään kotona ainakin 42 v ikään asti ja johon asti pidetään kertaus- ja ampumaharjoituksia kerran vuodessa. Siitä huolimatta Sveitsissä on vähemmän aseita kun Suomessa. Meillä aseiden määrän selvittää yleinen metsästysharrastus. Mutta riehuuko nuoriso Sveitsissä hullun lailla ampumassa näillä aseilla kanssaihmisiä? Pitäisikö meidän viisaiden asevalvontaviranomaisten käydä opintomatkalla Sveitsissä, jotta kehittämistoimet osattaisiin kohdistaa oikeisiin asioihin?

8 kommenttia:

 1. Tai Israeliin, jossa kaikilla on ase. Samalla he voisivat keskustella Islamin todellisista kasvoista. Ja vaikkapa liittovaltiokehityksestä tai kansanäänestysten järjestämisestä; ainakin sveitsiläisten kanssa.

  VastaaPoista
 2. Muutoin asiallinen kirjoitus, mutta:

  Sveitsiläisillä on enemmän aseita hallussaan kuin suomalaisilla.

  http://www.mikkoniskasaari.fi/node/134
  http://poliisi.fi/poliisi/bulletin.nsf/PFBD/9319AD7CAED55862C2257346003A066A?opendocument
  http://vpleivo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/106810-kuka-onkaan-vaarallinen-aseenomistaja-vai-aseistamaton-naapuri

  "En tunne Hyvinkään surmaajan tarkempia tietoja, mutta ei tasapainoiset ja terveet nuoret ryhdy jostain katolta tussauttelemaan hirvikiväärillä ilman mitään syytä toisia ehkä jopa tuntemiaan nuoria."
  -tismalleen samaa mieltä! Vika on murhaajan pääkopan sisällä, mutta ko. asian hoitoon ja ennaltaehkäisyyn ei ole rahaa/resursseja osoitettu. Alkaen Myyrmannista on vain keskitytty seurauksiin ja kiristetty milloin mitäkin lakia. Juhlapuheissa ja työryhmien raporteissa vielä muistetaan ennaltaehkäiseva mielenterveystyö, mutta siihen se valitettavasti on jäänytkin.

  -Tvälups-

  VastaaPoista
 3. Ano: Ei noissa laittamissasi linkeissä yhdessäkään kerrottu aseiden määrää Sveitsissä. Niskasaaren ansiokas kirjoitus viittasi sveitsiläiseen selvitykseen, jossa Suomen asemäärä oli liioiteltu. Ne minä väittänyt Suomen asemäärää maailman huippuihin kuuluvaksi. Totesin vain Sveitsin rekisteröityjen aseiden määrän pienemmäksi kuin Suomessa vaikka siellä säilytetään sotilaiden rynnäkkökiväärit heidän kodeissaan. Tiedon olin löytänyt netistä kun tutkin sveitsiläisten asevelvollisuuteen liittyvää ampuma-aseiden hallussapitoa.

  Mutta pointtini blogikirjoituksessa (minkä ano ilmeisesti ymmärsikin) ei ollut ollenkaan aseiden lukumäärä Suomessa vaan se, että valvontatoimenpiteiden kohdistaminen laillisiin aseisiin on pelkkää silmälumetta. Pitäisi kohdistaa nuoriin miehiin oikeat tukitoimenpiteet syrjäytymisen ehkäisemiseksi eikä leikkiä joillain populistisilla näennäistoimilla.

  VastaaPoista
 4. "Selvitys osoittaa Suomen kuuluu ryhmään vakaita, hyvinvoivia länsimaisia demokratioita, joissa on tasan sama määrä ampuma-aseita: Itävalta, Kanada, Kreikka, Ranska, Ruotsi, Saksa ja Suomi. Norja ei ollut sveitsiläisillä mukana, mutta se kuuluu samaan ryhmään. Kaikissa näissä maissa on siviileillä ampuma-aseita 30-32 / 100 asukasta.

  Kuvaa ei muuta se, että juuri nyt Kreikan hyvinvoinnin laita on niin ja näin.

  Seitsikon edelle siviilien laillisten aseiden määrissä menevät Yhdysvallat (90), Jemen (61), Sveitsi (46) ja Serbia (37,5)."

  Huom: Sveitsi 46/100 vs. Suomi 32/100. eli Niskasaaren kirjoituksestahan tuo löytyi.

  Wiki tietää: "The total number of firearms in private homes is estimated minimally at 1.2 million to 3 million." http://en.wikipedia.org/wiki/Gun_politics_in_Switzerland
  -koska metsästysaseet ja yksityinen (henkilöltä-henkilölle) asemyynti ei vaadi mitään lupia/rekisteröintiä, on kokonaisasemäärää vaikeaa/mahdotonta arvioida.


  Btw. Suuressa osassa eurooppaa haulikko on maataloustyökalu ja sen ostaminen on samanlainen prosessi kuin Suomessa rautakangen haku marketista.
  Suomen osalta myös merkinantopistoolien (valopistooli), mustaruutiaseiden sekä kaasusumuttimien luvanvaraisuus kohottaa tuota vertailukua ja kokonaismäärää (1,6milj).


  Ja kyllä: ymmärsin pointtisi vaan miksi levittää misinformaatiota? (tätä blogiasi kun lukee otaksuttavasti moni muukin kuin vain me kommentoijat).

  "Populistiset näennäistoimet" -tuon paremmin ei asiaa voi ilmaista.

  -Tvälups-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa. Olihan se Sveitsin luku siellä Niskasaaren artikkelissa. Kiitos korjauksesta. Ja yleensä olen Niskasaaren juttuihin tottunut luottamaan. Tarkka mies kirjoituksissaan.

   Poista
 5. SSRI-lääkitys: niin meillä kuin maailmalla tekijöitä on yhdistänyt ko. "masennuslääkkeet".

  Vaan eihän länsimainen lääketeollisuus tee virheitä; esimerkkinä narkolepsiaan sairastuneet influenssarokotetut...

  -Tvälups-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan näyttää olevan yleistä, että apua hakevalle annetaan pilleriresepti - ennen oli bentsodiatsepiinit nyt nuo SSRI:t. Kaiken onnen tuovat onnellisuuspillerit. Olen valitettavasti kuullut ihan hirveitä kauhujuttuja nuorilta, joiden kaverit olivat noista SSRI saaneet jos jonkinlaisia seurauksia. Eräs nuori neito muutamia vuosia sitten valitti ettei hänen SSRI lääkkeiden haitoista (mm muutaman hänen kaverinsa itsemurhat, aggressiivisyys jne) kertovia kirjoituksiaan ole missään isossa lehdessä julkaistu. Oli säälittävä havaita miten hän yritti pyyteettömästi valistaa ikäisiään nuoria noiden SSRI lääkkeiden vaaroista eikä hän saanut mistään palstatilaa.

   Olen muissakin yhteyksissä kuullut noita SSRI:stä kauhujuttuja.

   Poista
 6. En tiedä, mitä nappeja ampuja oli napsinut, mutta lienee kai yleistä tietoa, että lääkeaineiden ja alkoholin sekakäyttäjän eli mömmärin mielenliikkeitä ei voida oikein ennustaa. En kuitenkaan menisi ärsyttämään sellaista. joka on syönyt diapamia tms. ja huuhdellut ne alas muutamalla alkoholiannoksella.

  Tuossa hyvinkääläisessä tragediassa näyttäisi olevan pääasia aseet eikä syy käyttäytymiselle. Jopa Simo Häyhä -vainaa on otettu näkyvästi esille. En kuitenkaan ole varma, että Häyhä ammuskeli rauhan aikana yhtään ihmistä. Sodassa taas se oli annettu tehtäväksi ja ihan ilman lääkitystä.

  Vielä erityismaininta tiedotusvälineille siitä, että unohtavat ilmeisen tahallisesti mainita Sellon ja McDonald'sin ampumiset kun latelevat viime vuosien tapahtumia.

  VastaaPoista