13.5.2012

Romanian romanikerjäläiset ovatkin "siirtolaisia"!

En voi vakavalla naamalla suhtautua kaiken maailman vapaanliikkuvuuden puoltajiin. He ovat taas pitäneet Senaatintorilla jonkinlaisen mielenosoitus-performanssin romanialaisten romanikerjäläisten puolesta.

Ensinnä ihmetyttää, että heitä Vapaaliikkuvuus järjestön edustajat nimittävät siirtolaisiksi. Siis mitä? Onko tämän porukan tarkoitus asettua pysyvästikin Suomeen? Miten he aikovat ansaita elantonsa? Minä olen ymmärtänyt että Suomeen voi tulla Schengen alueelta turistiksi ja myös työnhakijaksikin pariksi kolmeksi kuukaudeksi, jos pystyy rajalla osoittamaan, että omaa kylliksi varoja tulla toimeen tuona aikana Suomessa. Tietääkseni meillä on oikeus käännyttää 'persaukiset' takaisin rajalta.

No niin. Heillä on ilmeisesti tarkoitus ryhtyä Suomessa itsenäisiksi elinkeinon harjoittajiksi. Se on toki ymmärrettävää kun joukossa on paljon kieli-, luku- ja kirjoitustaidottomia ja niillä eväillä palkkatyön saaminen ainakin on aika mahdotonta. Herää myös osin kysymys onko heillä haluakaan toiseen palvelukseen kun toisen palveluun alistuminen ei kuulu romanikulttuuriin. Ei valkolaisen mutta ei romanienkaan alaiseksi. Romani haluaa olla kulttuurinsa mukaisesti vapaa ja itsenäinen.

No hyvä. Kerjääminen on varteenotettava vaihtoehto vaikkapa katusoittamisen rinnalla. Kun eivät kaikki romanitkaan osaa soittaa. Meillä ei olla kerjäämiseen totuttu mutta kai siihen tottuu. Nyt pitää muistaa että me elämme Suomessa järjestäytyneessä yhteiskunnassa. Emme villissä lännessä tai anarkiassa. Onko kerjääminen elinkeino? Jos ei tehdä mitään arvovalintoja niin miksei olisi. Mikä ei ole kiellettyä on sallittua meidän yhteiskunnassamme. Kun meillä ryhtyy yrittäjäksi on ensimmäinen asia tehdä ns elinkeinoilmoitus ja samalla alkaa velvollisuus ryhtyä pitämään kirjaa tuloista ja menoista.

Kirjanpitovelvollisuus on ehdoton. Arvonlisäverovelvollisuus  ei ole ehdoton jos liiketoiminta on suhteellisen pienimuotoista. Yrittäjän eläkevakuutus on pakollinen pienen siirtymäkauden jälkeen. En ole aikoihin tuon byrokratian kanssa joutunut tekemisiin mutta jossain vaiheessa hankitaan veroviranomaiselta ennakkoverolippu, joka alussa määräytyy arvioitujen tulojen mukaan.

Nuo edellä olevat velvollisuudet koskevat kaikkia Suomessa elinkeinoa harjoittavia. Ihan sama oletko suomalainen, saksalainen, somali tai romanialainen. Eikä väliä oletko luku-, kirjoitus- tai laskutaitoinenkaan. Suomalaistenkin pitää hankkia apua jos eivät itse osaa. Tietääkseni romanian romaneille ei ole säädetty mitään poikkeuksia ja viranomaisten tehtävänä on valvoa että järjestäytyneessä yhteiskunnassa eletään määrättyjen sääntöjen puitteissa. Tässä suhteessa romaneja ei tietääkseni ole edes pahemmin häiritty. Heidät on vain jostain syystä koettu pain-in-the-ass'eiksi.

Lauantaina senaatintorilla kaupunginvaltuutettu Thomas Wallgren esitti kai ihan tosissaan että Helsingin kaupungin pitäisi rakentaa romanialaisille romanikerjäläisille konteista tehty parakkikylä asumista varten. Miksei myös suomalaisille ja erityisesti pääkaupunkiseudun asunnottomille ole ehdotettu tuollaista sosiaalidemokraattisen tohtori Thomas Wallgrenin toimesta? Samaisessa tilaisuudessa esiintyi eräs ulkomaalainen hyvin romaniasioihin perehtynyt ja romanien etuja ajava (amerikkalainen?) mies niin hän oli aivan kauhuissaan, että eihän tuollaista gettoa voida edes ehdottaa saati mennä rakentamaan. Meillä siis sosiaalidemokraattinen kaupunginvaltuutettu ehdottaa geton rakentamista näille romaneille.

Olen muutaman kerran kirjoittanut, että ei kai meillä kukaan usko kun nämä kerjäläiset kertovat nyyhkytarinoita miten he tienaavat vain 10 euroa päivässä kerjäämällä. Viime vuonna kun erään siivottomaan kuntoon jätetyn romanileirin jäännöksiä siivottiin sieltä löydettiin isot määrät arvokasta kuparikaapelia. Kuparikaapeliahan oli eri puolilla Suomea jo jonkin aikaa varastettu ahkerasti eri paikoista kun kuparista sai hyvän hinnan pelkkänä romumetallina.

Sähkön varastaminenkin esimerkiksi Kauppatorilla olevista tolpista oli yleistä ainakin viime kesänä ja tekijöinä romanialaiset tai bulgarialaiset romanikerjäläiset. Kyllä minä ymmärrän että sähköä tarvitaan sähkökeittimiin yms mutta järjestäytyneessä yhteiskunnassa nälkäänkin varastaminen on rangaistavaa.

Muutama viikko sitten paljastui (jälleen?) romanialaisten romanien prostituutiojengi, joka kauppasi 16 v (romani?)tytön suloja suomalaisuroille.  

Minä en usko alkuunkaan nyyhkytarinoita että romanikerjäläiset tulisivat tänne Suomeen toiselta puolelta Eurooppa vain kerjätäkseen täällä kaduilla 10 euroa päivä. Uskon vakaasti että kyse on erittäin hyvin ja hierarkkisesti organisoidusta järjestäytyneestä rikollisuudesta. Romaniassa näiden hankkeiden pääjehut keräävät osinkonsa aivan vanhan ajan amerikkalaisen mafian tyyliin. Kirjoitin noin kuukausi siten näiden mafiapomojen linnamaisista palatseista ja laitoin kirjoitukseeni valokuviakin niistä malliksi.

En ymmärrä mitä ne suomalaiset ajavat jotka ovat asettuneet näiden asioiden taakse. Eikö he todella ymmärrä mistä on kysymys vai haluavatko he vain olla 'hyviä ihmisiä'. Ja ne jotka jostain syystä vastustavat ovat näiden 'hyvisten' mielestä automaattisesti joko 'pahiksia' muuten vaan mutta vähintäänkin rasisteja. Näissä asioissa on myös aina terveellistä kysyä kuka nämä lystit maksaa näiden hyvisten mielestä?

6 kommenttia:

 1. Viranomaisten ikivanha patenttiratkaisu romanien integroitumiseksi yhteiskuntaan on ollut pakottaminen töihin. Myös huhtikuun alussa järjestetyssä viranomaisfoorumissa Helsingin kaupunki väläytti suunnittelevansa romanialaisten työntekomahdollisuuksien kartoittamista ja kerjäläisten työllistämistä "vaihtoehtona kerjäämiselle ja rikollisuudelle" (YLE 03.04.08). Kuitenkin kerjääminen ja rikollisuus ovat nimenomaan olleet romaneille vaihtoehtoja paskaduuneille, joissa he kaiken lisäksi joutuvat kaupan päälle sietämään rasistisia loukkauksia. Kerjääminen voi olla myös kannattavampaa kuin paskaduunit - mikä kertoo kuitenkin enemmän siirtolaisille maksettavista
  palkoista kuin kerjäämisen tuottoisuudesta.

  http://megafoni.kulma.net/index.php?art=501&artp=1

  VastaaPoista
 2. Olisipa sama poppoo yhtä huolestunut vanhusten kohtelusta vanhainkodeissa Suomessa...

  VastaaPoista
 3. Anonyymi 1 lainaa megafonin kirjoitusta. Ihan OK. Mutta Helsingin viranomaisilta on ihan pallo hukassa. Kai siellä arvostelun pelossa ollaan tekevinään jotain rakentavia ehdotuksia ettei vapaatliikkuvuudet pääse haukkumaan rasismista ja syrjinnästä.

  Anonyymi 2 tekee rinnastuksen mikä on aika yleinen. Vaikka olenkin osin samaa mieltä niin turha näitä on mitenkään vastakkain asettaa. Saattaa ne samat ihmiset nimittäin olla ihan julkisestikin huolissaan myös kotimaisten vanhusten kohtelusta.

  Minusta on ihan oikein ollakin huolissaan oman maan vanhuksista mutta emme me voi olla puolen maailman sosiaalitoimistona varsinkin kun rahoitamme jo omiakin velkarahoilla.

  VastaaPoista
 4. Igor, oletko razzzzizti kun et tykkää romanikerjäläisistä? Pelkäät, että ne syövät sinun eläkkeesi(?).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenko rasisti jos en pidä tänne tulevista kerjäläisistä etnisestä taustasta riippumatta ja jotka alkavat tänne tultuaan rahattomina vaatia meiltä kaikenmaailman palveluja? On merkityksetöntä että he sattuvat olemaan romaneja. Sinä vapaan markkinatalouden kannattajana varmaan pidät näin yritteliäistä vieraistamme?

   Olisit jakanut kysymyksesi kahteen osaan: romaneihin ja kerjäläisiin.

   Minut eläkevarojani syövät ihan muut 'pelottavat' täysin kotimaiset tahot.

   Poista
 5. Täällä on yksityiskohtaisempaa tietoa Thomas Wallgrenin suunnittelemasta mustalais-ghetosta

  http://thomaswallgren.puheenvuoro.uusisuomi.fi/66725-toiveajattelu-ei-tuo-ratkaisua-romanikysymykseen

  VastaaPoista