31.5.2012

Miten vapaa keskustelu kahlitaan!

En viitsinyt laittaa otsikkoon alun perin ajattelemaani 'Miten vapaa keskustelu kahlitaan elegantisti!' Kas kun keino on kaikkea muuta kuin elegantti.

Valtioneuvoston asettama Etnisten suhteiden neuvottelukunta Etno julkaisi toukokuun alussa ikään kuin tyylikkäästi hyväksytyn keskustelun raamittamiseksi 'Vastuullisen maahanmuuttokeskustelun teesit'. Verhotustihan tuosta voi jo ymmärtää että jos ei noudata noita  teesejä voi saada kimppuunsa vihapuhespesialistin, valtiosyyttäjä Mika Illmanin.

Eräs kohta noissa teeseissä jäi minua mietityttämään. Teesi numero on 5 on seuraavanlainen:

'Tiedotusvälineillä on erityinen vastuu ja mahdollisuus edistää myönteistä asenneilmapiiriä ja keskustelukulttuuria.'

Mitä on 'myönteinen asenneilmapiiri' ja kuuluiko attribuutti 'myönteinen' myös tuohon toiseen osaan 'keskustelukulttuuri'?

Mille asenneilmapiirin pitäisi olla myönteistä jo lähtökohtaisesti? Maahanmuutolleko?

Mitäpä jos en suhtaudu holtittomaan maahanmuuttoon myönteisesti? Onko asenneilmapiiri kielteinen ja siten väärä vaikka mielelläni keskustelisinkin aiheesta? Rikotaanko silloin jo vastuullisen maahanmuuttokeskustelun teesejä ja ollaanko jo vastuuttomassa maahanmuuttokeskustelussa?

Mietin jotain analogista vertausta joka tekisi ajatuskulkuni ymmärrettäväksi. Ajatellaanpa että teesit koskisivat keskustelua sosialismista ja sen puolesta ja sitä vastaan. Mitäpä jos siihen keskusteluun laadittaisiin ennakkoon teesit että asenneilmapiirin pitää olla myönteinen sosialismille? Eli ei kuulu hyvään keskustelukulttuuriin jos vastustat sosialismia?

Sääntö 6 on sekin hiukan epäselvä: 'Tiedotusvälineiden ylläpitämillä verkkokeskustelupalstoilla ei tule sallia kokonaan anonyyminä kirjoittamista, omalla nimellä seisotaan sanojen takana.' Mitähän tuossa teesissä tarkoittaa joku osittain anonyymi kirjoittaminen kun muutenkin edellytetään että keskustelu on moderoitua (=sensuroitua!).

Eikö meillä todella enää ole parempia aiheita joillekin  neuvottelukunnille kun määritellä vapaalle keskustelulle jotain rajaavia sääntöjä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti