13.5.2012

Pitäisikö opiskella monikulttuurisuustaidot?

Kuuntelin jotain keskusteluohjelmaa televisiossa jossa Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula esitti peruskoululle uusia haasteita. Annan Kontulan näkemyksen mukaan tulevaisuuden peruskoulussa koululaisille pitäisi opettaa monikulttuurisuustaitoja. Siis mitä??????? Minkälainen taito on monikulttuurisuustaidot? Usein tuollaisen kysymyksen tekeminen selventää miten epämääräisestä on kysymys.

Kauheaa. Puuttuuko minulta tuollaiset taidot? Ja mitä ne ovat? Onko se joku yhdistelmä kielitaidosta (mitkä kielet tuohon kuuluvat?) , vieraiden kulttuurien tuntemuksesta (mitkä maailman kulttuureista kuuluvat tuohon?) ja 'oikeasta' asenteesta, että ymmärtää suhtautua 'suvaitsevaisesti' muukalaisiin tai maahanmuuttajiin. Kovin suomalais-kansallismielinen ei saa tietenkään olla. Se ei ole 'oikea' asenne.

Eli koulun pitäisi varmaan alkaa muokata nuorten ajatusmaailmaa eli aivopestä nuoria ajattelemaan oikealla tavalla - siis siten kuin opetusohjemassa on tavoitteeksi määritelty?

Minulla on kielitaitoa. Tunnen monipuolisesti erilaisia kulttuureja, olen jatkuvasti kiinnostunut uusista ja vieraista kulttuureista ja olen laajasti matkustanut. Ja peruskoulutuksen olen saanut saksalaisessa koulussa ja osin eri kulttuuripiirissä. Ja minulla on Suomessa vihattu etninen tausta (osittain ja myös kulttuurisesti , vaikka äitini olikin suomalainen!). Olihan isäni ryssä! Eikä sellainen ollut hyvä asia lapsuudessani 50-luvulla. Enkä suhtaudu lähtökohtaisesti kielteisesti minkään värisiin ihmisiin. En pode ksenofobiaa enkä suuremmin muitakaan fobioita. Eli oman näkemykseni mukaan luulisin itselläni olevan tuollaiset monikulttuurisuustaidot. Mutta! Suhtaudun kriittisesti Suomessa pitkään harrastettuun lähes holtittomaan maahanmuuttoon. Olen seurannut vuosikaudet kansanedustaja Jussi Halla-ahon maahanmuuttokriittistä blogikirjoittelua ja jaan suurimman osan (kun nopeasti kirjoittaa vaikeista aiheista tulee joskus huonosti muotoiltuja mielipiteitä - keneltä tahansa) hänen esittämistään ja hyvin argumentoimistaan huolenaiheista.

Toinen heitto jonka kuullut. En nyt muista kuka sen on esittänyt. Jossain keskustelussa joku esitti kysymyksen kun keskustelu oli Suomeen tulleista romanialaisista kerjääjäjoukoista. 'Kuka on vastuussa  näistä romaneista'? Siis mitä, häh? Pitäisikö meillä jo rajalla määrätä että joku viranomainen ottaa vastatakseen saksalaisista turisteista. Vai pitäisikö erikseen määritellä vastuuviranomainen vaikkapa Saksan turkkilaisille, kun he tulevat turisteina Suomeen? Miksi romanialaisille romaneille pitäisi määrätä joku vastuutaho? Eikös meillä ole sellaiset asiat ihan selviä. Olemmehan ihan hyvin järjestäytynyt yhteiskunta. Rajavartiolaitos vastaa maahantulosta ja poliisi vastaa Suomen sisäisestä järjestyksestä. Terveydenhuollosta vastaa julkinen terveydenhuolto ja edellytyksenä (ei kai se edes ihan pakollinen ole, helpottaa kuitenkin!) on, että turisteilla on ns eurooppalainen sairaanhoitokortti - ainakin minulla on tuollainen kortti. Se oikeuttaa minut saamaan muissa EU-maissa samanlaisen hoidon kuin mitä saavat suomalaisetkin oman maankin kansalaiset. Ja sen perusteella vierailumaa laskuttaa kotimaatani antamistaan hoidoista. Romanialaiset kerjäävät romanit ovat ilmeisesti suurelta osin luku- ja kirjoitustaidottomia ja elävät omassa maassaankin yhteiskunnan ulkopuolella. Mutta minusta sen sijaan että itkemme miten järjestämme heille sairaanhoidon (tietenkin suomalaisten veronmaksajien piikkiin!!!!!!) me autamme heitä hankkimaan Romaniasta tuon eurooppalaisen sairaanhoitokortin.

Kun ministeri Stubb sai tilattua Romaniasta tuollaisen avustajan kerjääjäromaneille niin hän voisi ensimmäiseksi hankkia tuon kortin kaikille.

Toinen vastuuvirnaomainen on rajavartiolaitos. Minulla on käsitys että Schengen-alueeltakin tulleilta voidaan rajalla vaatia että he osoittavat että heillä on varaa elää omilla varoillaan Suomessa. Tosin on varmaan ulkomaalaisvaltuutetun toimiston mielestä väärin rajata kyselyt rajalla etnisin ja kansallisin perustein vain romanialaisiin romaneihin tai Romania ja Bulgarian romanien näköisiin. Aijai. Kauheaa. Minkälainen stereotypia - Balkanin romanin näköinen? Mites vaaleatukkainen romani? Vai pitäisikö sitten tarkastella peräti käytöstäkin jonkun stereotypia-ennakkoluulon siivittämänä ?

 Mitähän noilla vastuuviranomaisillakin todella tarkoitetaan kun nykyiset eivät tunnu kelpaavan romaneita puoltaville?

3 kommenttia:

 1. Kun itse olen joskus kertonut miten (viher)vasemmisto/suvaitsevaisto haluaa indoktrinoida lapsia peruskoulussa, niin minulle on naurettu.

  Nyt monikulttuurisuustaitoja ehdotetaan oppiaineeksi. Kulttuuri-marxismi etenee askel kerrallaan.

  No, Kontula onkin akateemikko ja sosiologi Suomen kommunistien pääkaupungista, Tampereelta. Siinä ehdottajan taustaa.

  VastaaPoista
 2. Monikulttuurisuutta ei tarvita koska suomalaisessa kulttuurissa on oma sisäinen monikulttuurisuus. Meillä on murteita, kuten Turun murre, Savon murre ja Stadin slangi (onko sitä enää). Sitten meillä on suomenruotsalaiset ja heidän kieli ja murteet, sekä saamelaiset ja saamen kieli. On myöskin suomenjuutalaiset. Meillä on perinneruokaa, kuten karjalanpiirakkaa ja perinnejuomaa kuten vappusimaa. Meillä on perinnemusiikkia, kuten pohjalaista pelimannimusiikkia ja Sibeliuksen klassinen musiikki. Meillä on rakennuskulttuuria kuten keskiaikaiset kivikirkot ja Eliel Saarisen jugdend-ja kansallisromattiseen tyyliin suunniteltuja rakennuksia.

  Igor on havinnut minut muuallakin, kuten Kumitontun blogissa. En ole ennen kirjoittanut tänne. Ajoittain on tullut luettua tätä. Igorilta kysyn hieman off-topicia, että huomasitko erään sähköpostin jonka lähetin? Kai tuo sähköposti on vielä käytössä?

  VastaaPoista
 3. Vieras, en ole havainnut lähettämääsi sähköpostia. Milloinka tämä on tapahtunut? Minulla oli profiilissani v 2011 elokuuhun asti 'eronnut'-alkuinen sähköpostiosoite. Olin sen joskus anonymiteettia ajatellen laittanut mutta kun lopettelin sinkkuna deittaamisen en muistanut koko sähköpostitiliä. Siellä oli joitain lukematta jääneitä yhteydenottoja. Nyt profiilissani on toimiva sähköpostiosoite. Kokeile sitä uudestaan.

  Unohdit luettelostasi Suomessa asuvat emigranttivenäläiset ja heidän sukunsa ja jälkeläisensä. Samoin tataarit. On suomenvenäläiset (jos näin voi sanoa) em vähemmistöjä isompi minun tietääkseni.

  Mutta kun luettelet esimerkiksi erilaisia arkkitehtuurin suuntauksia niin ne ovat kuitenkin eri aikakausilta eivätkä edusta enää erilaisten rinnakkaisten kulttuurien eläviä nykymuotoja. Vaikka ne kauniit jugend-talot pystyssä ovatkin.

  Mutta kirjoituksessani kerroin, että meiltä kuitenkin puuttuisi jotain monikulttuurisuustaitoja joita kansanedustaja Kontulan mielestä pitäisi alkaa opettamaan peruskoulussa. Ja olen kiinnostunut tietämään mitä ne ovat. Esitin itsestäni joitain monikulttuurisuustaidoiksi arvelemiani mutta sitten lisäsin yhden puuttuvan, jonka arvelin olevan nimenomaan erään niistä taidoista (oikeammin asenteista!) minkä vuoksi koko koulutusta (=asenteellista aivopesua!) ajetaan peruskouluun.

  VastaaPoista