13.5.2012

Sergei Eisensteinin mestariteoksia

Nyt on Ylen Teema kanavalta tullut kahtena perättäisenä sunnuntaina Sergei Eisensteinin mestarielokuvat Iivana Julma osa 1 ja Iivana Julma osa 2. Tänään äitienpäivänä oikein manailin etukäteen katsonko jääkiekko-ottelua elokuvaklassikon sijaan mutta jääkiekko-ottelutilanne teki ratkaisun helpoksi. Kun Yhdysvalloilla oli 3-0 johtoasema oli ihan kevyt olo lopettaa katselu. En minä mikään kovin suuri jääkiekkointoilija ole koskaan ollut mutta oli minun viimevuotisen kultamitalin jälkeen sentään vähän seurattava Suomen otteluita. Mutta kun olen pelkkä diletantti jääkiekkoilussa en viitsi suuremmin kommentoida näkemääni.

Äitienpäivänä päivällä kävin äitini ja isäni haudalla ortodoksisella Pyhän Nikolauksen seurakunnan pienellä ja tunnelmallisella hautausmaalla Helsingin Hietaniemessä. Vaikka äitini olikin luterilainen hän halusi tulla haudatuksi samalle hautausmaalle miehensä eli isämme kanssa.   Myöhemmin katsoin elokuvan Iivana Julman 2. osa.

Iivana Julmaa näytteli elokuvan molemmissa osissa Nikolai Tsherkasov. Hänen Iivana Julmansa on muodostunut legendaariseksi ja hänen jälkeensä monet taiteilijat ovat kuvanneet Iivana Julman juuri hänen näköisekseen.

En muistanut enää mutta elokuvan musiikki oli tutun kuuloista. Ja olihan se tietenkin Sergei Prokofjevin säveltämää kun sen taas tarkistin.

Molemmissa elokuvissa esiintyi sivuosissa myös toinen kuuluisa neuvostoliittolainen elokuvaohjaaja Vsevolod Pudovkin.

Ehkä tunnen enemmän lukkarinrakkautta Venäjää ja sen myötä eri muodoissa myös sen erästä ilmentymää, Neuvostoliittoa kohtaan kuin blogiystäväni Kumitonttu. Ei se suinkaan tarkoita että hyväksyisin kaiken mitä Neuvostoliitossa tapahtui. Mutta en minä nirsoile pelkästä ideologiasta jos on kysymys tunnetusti maailman elokuvahistorian merkkiteoksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti