2.8.2008

Aivohalvaus

Olen kokenut henkilökohtaisesti aivoinfarktin hiukan yli 7 vuotta sitten. Vahinkoni jäivät pieniksi ja huomaamattomiksi. Jopa hyötyäkin tuli: lopetin tupakanpolton ja lihoin :(

Mutta jos illalla alkaneesta kohtauksesta iltasella konsultoimani lääkäri olisi silloin ymmärtänyt edes nuo tässä kuvatut oireet olisin päässyt hoitoon yli puolta vuorokautta nopeammin ja ehkä selvinnyt vielä pienemmin vahingoin tai kokonaan vahingoitta. Hyödytöntä jälkiviisautta tyyliin: jos lehmät lentäisi tai jos tädillä olisi munat.

Tosin siihen aikaan taisi Espoo muutenkin olla ainoa pääkaupunkiseudun kunnista jossa liuotushoito ei vielä kuulunut vakiintuneeseen hoitokäytäntöön. Nyttemmin asia on käsitykseni mukaan muuttunut.

Tässä oireiden kuvausta:

1. yhtäkkinen näön huononeminen yhdessä tai molemmissa silmissä
2. ruumiin jomman kumman puolen heikkous tai turtumus, myös kasvoissa
3. puhevaikeudet
4. hämmennys, sekavuus tai muistin menetys
5. huimaus, tasapainon menetys tai koordinaation menetys
6. kova yhtäkkinen päänsärky, jolla ei ole syytä

American Stroke Association kertoo, että jokainen voi havaita aivohalvauksen (aivoninfarktin tai -verenvuodon) tarkistamalla kasvojen tai käsien heikkouden ja puheongelmat. Sivullisena voit helposti havaita jonkun kohtaaman aivohalvauksen pyytämällä häntä suorittamaan kolme yksinkertaista asiaa:

1. pyydä häntä hymyilemään
2. pyydä häntä kohottamaan molemmat kätensä päänsä yläpuolelle
3. pyydä häntä sanomaan yksinkertainen lause


Jos henkilöllä on mielestäsi vähääkään ongelmia noiden kolmen yksinkertaisen tai jo yhdenkin tehtävän suorittamisessa soita HETI EMPIMÄTTÄ hälytysnumeroon 112 ja kuvaa nämä oireet. Aivohalvaustapauksessa jokainen minuutti on tärkeä.

Parempi on tehdä turha hälytys kuin aivohalvauksessa pahimmassa tapauksessa "vihannekseksi" muuttunut perheenjäsen tai ystävä.

Olen nähnyt muitakin diagnoosiapuja maallikoille mutta tämä kolmen kohdan on yksinkertaisin löytämistäni ja helpoin muistaa. Kerro kaverillekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti