9.8.2008

Georgia, Ossetia ja Venäjä

Mielenkiintoinen ja avartava näkemys. Suosittelen lukemaan Kaliforniassa opiskelleen Peter Lavelle'in kolumnin. Mutta kuten aina en ainakaan minä näe sodassa mitään järkeä.

On minullakin yksi georgialainen esi-isä muutamien sukupolvien takaa.

Uskovaiset ilmestyskirjan ennusteita tulkkaavat ystäväni ovat huolissaan.

Enkä voi minäkään välttyä pieniltä pelon väristyksiltä.

Olin auttamassa eestiläisiä heidän itsenäistymisessään omalla pienellä panoksellani. Samoihin aikoihin oli etelä-Neuvostoliitossa jo silloin jos jonkinlaista lähes silmittömän tuntuista vapauskiihkoilua. Enkä tarkoita tässä etteikö heillä vapautukseensa olisi ollut täyttä oikeutta. Silloin piti vain ihailla eestiläisten kiihkotonta mutta määrätietoista ja strategisesti etukäteen hyvin valmisteltua gandimaisen rauhallista itsenäistymistaistelua ja vallansiirtoa. Oli helppo ennustaa ettei sellaista vastaan olisi Neuvostoliiton ollut helppoa hyökätä saamatta vastaansa koko kansainvälisen yhteisön tuomiota.

Nato hommankin eestiläiset ovat osanneet junailla tyylikkäästi.

Pitää toivoa hartaasti, että tämä Georgian, Ossetian ja Venäjän konflikti saataisiin rauhoittumaan mahdollisimman nopeasti.

Ai niin, itse pidän Eesti ja Gruusia nimityksistä vaikka niistä laajasti käytetäänkin nimityksiä Viro joka on muistaakseni yksi Eesti Vabariikin maakunta Virumaa ja Georgia, joka lienee vain anglosaksinen nimitys Gruusialle.

1 kommentti:

  1. Juu, Eesti ja Gruusia taipuu suomalaiselle luontevammin. Vähän sama kuin jos ruotsalaiset kutsuisivat Suomea vaikkapa Nylandiksi Finlandin sijaan.

    Mutta on se perkele, että kun meidän rajanaapurimme hyökkää toisen maan kimppuun, niin Stubbia lukuun ottamatta koko eliitti nököttää Kiinassa seuraamassa doupattuja urheilukisoja. Ei voi ku ihmetellä miten nykypoliitikot toimivat. Tietty tässä Venäjän vieressä kun ollaan, niin jos joka rähinästä napsahtaisi poistumiskielto, ei meidän poliitikkoja paljon maailmalla juoksentelisi. Mutta silti, ihmettelen, että tähän ei uskalleta puuttua. Harvinaisen munatonta touhua jopa eunukeiksi paljastuneilta ministereiltämme. Miten niin eunukeiksi paljastuneilta? Noh, eihän ne uskaltaneet Kanervaakaan puolustaa, vaikka mies vaan tekstaili tyrkyn vosun kanssa. Jotenkin oudosti naispoliitikoilta seksuaalinen avautuminen sallitaan, mutta miesten osalta kaikki katsoo haavi auki ku marsilaista, että mikä mies se tuommoinen on. Hullujen hommaa koko Arkadianmäki.

    VastaaPoista