25.8.2008

ITILin kehittäjä Iso-Britannian julkishallinto

En suuresti ole kirjoitellut tässä blogissa oman ammattialani eli IT alan asioista.

Tässä vähän taustaa: Iso-Britannian julkishallinto kehitti alunperin ITILin hallinoidakseen julkishallinnon valtavaa IT-koneistoa. Ja siitä se sitten levisi nopeasti IT alalle laajemminkin. Olihan kyse aika mittavasta hankkeesta luoda jonkinlainen kokonainen hallinnollinen viitekehitys IT asioihin ja talouteen.

Ja aika pitkään ITILIä on hehkutettu että kyse olisi IT alan parhaista käytännöistä. Ilmeisesti häveliäisyysyistä monet fiksummat konsultit eivät enää käytäkään sitä nimitystä vaan puhuvat enää vain hyvistä käytännöistä. Kas kun minkään näköistä tieteellistä näyttöä ITILin ylivoimaisuudesta tai sen valtavista tuottavuushyödyistä ei ole tietääkseni olemassa.

Olen kyllä ollut huomaavinani että ITILiin sokean tuntuisesti hurahtaneita erään sortin uskovaisia on yllättävän paljon ja sen mukaisia ovat heidän saarnansakin. Todisteeksi kaivetaan mittava ITIL dokumentaatiokirjallisuus ja annetaan usein ymmärtää että näillä hoituvat kaikki maailman IT ongelmat. Noudatat vain näiden "parhaiden" käytäntöjen ohjeita. Ohjeissa kyllä kerrotaan ja korostetaan kun niitä tarkemmin lukee, että niistä pitää omaa yritystä varten muokata omat käytännöt. Mutta ITIL uskovaisia riittää - sen pohjalta on jo olemassa ISO standardikin.

Mutta nyt alkoi suorastaan naurattaa. Kun tuoreet MikroPC lehden uutiset kertovat:

"BRITEISSÄ TIETOVUOTOA TOISEN PERÄÄN

Iso-Britannian viranomaisten tietoturva tuntuu olevan täysin
hakoteillä."

Eli niin paljastuu ettei suutarin lapsilla ole todella kenkiä tai että keisari kävelee nakuna (á la H.C.Andersen).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti