21.8.2008

Olenkohan rasisti?

Minä en ymmärrä miksi meidän pitäisi hyväksyä kaduillemme romanialaiset kerjäläiset. En nyt tässä viitsi puuttua muihin maahan eri keinoin ja syin muuttaneisiin. Jottei kukaan heti alkuun ota hernettä nenään kirjoituksestani niin kerron heti alkuun että olen itsekin pakolaisen lapsi. Eli jotain omakohtaistakin minulla on asiaan.

Olenko rasisti jos olen sitä mieltä että kadulla kerjäävät kerjäläiset pitäisi siivota sieltä pois. He näyttävät olevan pääosin romanialaisia romaneja mutta se tuskin lienee mitenkään olennaista.

Minua kiinnostaa miten he juuri Suomeen tulevat? Olemme sentään aika kaukana Romaniasta ja lähempänäkin olisi vauraita EU-maita. Onko tätä kukaan ihan oikeasti pyrkinyt edes selvittämään. Vai pidetäänkö meitä täällä Suomessa ehkä tuolla josain helposti höynäytettävinä?

Samaa aikoinaan ihmettelin kun meille tuli somalialaisia. Eihän meillä ollut eikä ole mitään yhteistä rajaa Somalian kanssa, tosin ihan avoimestihan tiedettiin että Neuvostoliitossa oli tuosta ihmiskuljetuksesta hyötyviä rahastajia. Silloinen Neuvostoliitto/Venäjä ei ollut vielä allekirjoittanut Geneven pakolaissopimusta (se allekirjoitti sopimuksen vasta 1993), joten Venäjällä ei ollut vielä silloin velvollisuutta ottaa kauttansa kulkeneita pakolaisiksi hakeutuvia takaisin. Eli oli hyvä ihmissalakuljetuksella rahastettavissa ollut porsaanreikä.

Mutta jos me nyt ehdottomasti haluamme nämä romanialaiset kerjäläiset tänne eikä meillä ole mitään laillista keinoa päästä heistä eroon niin sosiaalitoimiston luukulle vain hakemaan toimeentulotukea, ei meillä Suomessa uuden perustuslain mukaan tarvitse kenenkään kerjätä. Tosin en tiedä tarkkaan alkaako oikeus sosiaaliturvaan EU-sääntöjen perusteella heti maahan tulon jälkeen vai vasta myöhemmin mutta joka tapauksessa se koskee kaikkia asuinpaikan mukaan ja ainakin EU-kansalaisia, jollaisia romanialaiset kerjäläisetkin ovat. Minusta joku kotimainen julkista rahoitusta nauttiva pakolaisjärjestö voisi laajentaa toimenkuvaansa huolehtimaan myös näiden kerjäläisten laillisten oikeuksien toteutumisesta. Ovathan hekin omassa kotimaassaan vainottuja olen ollut lukevinani mediasta niin sopisi hyvin pakolaisjärjestölle.

Mutta julkiseen kerjäämiseen pitäisi kyllä voida puuttua. Turussahan sellainen yritys oli mutta se jostain syystä torpedoitiin heti alkuun. Käsittämätöntä. Olemmeko me ihan kyvyttömiä huolehtimaan näistä kaikkein heikoimmista? Minä en ainakaan koe noita polvillaan hurskasta näytteleviä kerjäläisiä minään pikantteina katukuvan koristajina tai eurooppalaisuutta lisäävinä, jos tuo Tanja Karpelan sanomaksi väitetty ylipäänsä piti paikkansa. Enkä ole kenenkään muunkaan kuullut näkymästä iloitsevan.

Joku kirjoitti netissä aika osuvasti ettei jonkun fundamentalisti-uskovaisryhmittymän vastustaminen voi olla rasismia. Se olisi ennemminkin ksenofobiaa. Siksi pysyn tässä kirjoituksessa otsikon rajauksessa.

8 kommenttia:

 1. Hello, I like this blog.
  Sorry not write more, but my English is not good.
  A hug from Portugal

  Olá, goût très du Blogue.
  Excuse ne pas écrire plus, mais mon français n'est pas bon.
  Une accolade depuis le Portugal

  VastaaPoista
 2. anastacion lukukokemus jäi lyhyeksi, kun osaa huonosti englantia. Joopa, laitas kuule Isoisä salasana tunnistus päälle, niin loppuu tuo roskakommentointi.

  VastaaPoista
 3. Kyllä minuakin nauratti tuo teksti.

  Mistähän se tuossa blogissa tykkää jos ei osaa lukea edes englantia.

  Jos tuota roskaa tulee enemmän niin sitten laitan. Nyt en vielä viitsi - aika harvoin tuota roskaa on tuonne tullut.

  VastaaPoista
 4. Juu.. Mukavampi on kommata kun tunnistusta ei ole. Ja voihan roskat siivota tarpeen mukaan jälkeenpäin.

  VastaaPoista
 5. Romanialaiset romanit ovat lain kirjaimen mukaan turisteja ja tämän vuoksi heillä on oikeus saada edelleen omasta maastaan sitä toimeentulotukea (riippuen ko maan sosiaalijärjestelmästä). Suomessa he eivät tällaista saa, elleivät hae oleskelulupaa ja muuta tänne virallisesti asumaan. Näin he eivät kuitenkaan ole tehneet.

  VastaaPoista
 6. Muuten olen tekstiurakoitsijan kanssa varmaan samaa mieltä mutta sitä en ymmärrä miksi EU:ssa joku oleskelu- tai työLUPA tarvittaisiin?

  Eikös meillä ole rahan ja ihmisten vapaa liikkuvuus EU:n sisällä jäsenvaltioiden kansalaisilla? Muuttoilmoituksen kyllä ymmärrän.

  Tosin tiedän että monessa EU maassa eletään edelleen oleskelu- ja työlupalinjalla EU säädöksistä riippumatta.

  Entisaikaan jos oli turistina niin oikeus viipyä turistina oli 30-90 vrk lähes maassa kuin maassa. Sen jälkeen voitiin karkottaa. Mutta eikös EU:n tarkoitus ollut nimenomaan tehdä tästä uusi iso kokonaisuus kuten Yhdysvalloista. Ei siellä mitään oleskelulupia haeta jos muutat toiseen osavaltioon.

  Tietenkin noiden romanialaisten kerjäläisten osalta on aika irvokasta puhua muutenkaan työluvista.

  VastaaPoista
 7. Kas kun juttu onkin siinä että Romanialaiset turisteina ovat edelleen oman maansa toimeentulotukijärjestelmän alaisia. Vaikka EU:n talousalueella onkin vapaa liikkuvuus sekä ihmisillä että rahalle, se ei tarkoita sitä että rahaa voisi käydä hakemassa kahdesta paikasta yhtaikaan.

  Jos esim. minä päättäisin nyt mennä käymään Ruotsissa ja viikon sijaan päättäisin jäädä sinne pidemmäksi aikaa, en saisi ko. maan sossusta pennin jeniä, vaan he käskisivät ottaa yhteyttä kotimaahani.

  Tästä on siis romanialaiskerjäläisten kohdalla kyse. He eivät asu missään, heillä ei ole pysyvää osoitetta ja kotimaa on muu kuin suomi.

  Kyllä tänne tulla saa, mutta rahaa ei KELAlta tai sossulta tipu ennenkuin paperilla on selvää se että mistään muualtakaan heille ei tipahtele ns. hilloa. Turisteina he ovat edelleen kotimaansa sosiaalijärjestelmän vastuulla.

  VastaaPoista
 8. Kiitoksia tekstiurakoitsijalle valistuksesta. En ole itse ihan perillä tämän päivän säädöksistä.

  VastaaPoista